Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 19 okt 2017 / 12:05 uur

De magie van de after / het ochtendfeestje

De een komt fris en fruitig uit zijn bed, de ander bezweet en stomend uit een club: komende zaterdagochtend komt iedereen overal vandaan om gezamenlijk nog even door te gaan bij Breakfast Club.

Prime event

Het bestaat sinds 2010, is een begrip geworden onder velen en betekent zowel een mooi begin van de dag als een heerlijk vervolg van de nacht. Deze ADE-editie is Breakfast Club weer in Radion en de helft van de gasten heeft geslapen, de andere haalt ‘m door, schatten organisatoren Brent Roozendaal en Tom Liem. Al is het voor velen de after, het is wel een ‘prime event’, zo verzekert Brent. ,,We zijn geen afvoerputje waar alleen maar grimmige types op afkomen.” En als ze wel komen, ,,dan zitten ze er meteen weer lekker in door de positieve vibe.”

Lekker synchroon die handjes de lucht in / Tim Buiting

Ontbijten

We ontmoeten elkaar bij Razmataz, waar dj en ondernemer Brent achter een bakje yoghurt, fruit en huisgemaakte granola zit en dj en HKU-student Muziek en Technologie -,,bijna afgestudeerd!”- Tom van een espresso nipt, ,,ben eigenlijk meer een luncher…” Dat was vroeger wel anders, toen ze als kleine jongens allebei voor de ‘bammetjes met pindakaas’ gingen. Maar toen wilde Brent ook nog baas van het casino worden en Tom brandweerman. Tijden veranderen, al is hun Breakfast Club in de kern hetzelfde gebleven: ,,een heel vet ochtendfeest met muziek waardoor iedereen door blijft dansen, met vers ontbijt in een onwijs chille sfeer en met een fijn publiek.” In een notendop.

View this post on Instagram

Tom Liem is our best asset when it comes to deep sounds and hypnotising jams. For some well selected ambient check the event on Facebook. #tomliem #breakfast #breakfastclub #ambient #techno #dj

A post shared by Breakfast Club (@breakfastclub_amsterdam) on

Eureka!

Brent liep al langer rond met het idee van een feest met ontbijt (,,ik had zelfs de naam al in mijn hoofd”) en toen hij Tom daarover sprak, ging het balletje rollen. De vrienden slash dj’s slash liefhebbers van een goed feest bundelden de krachten en Breakfast Club werd geboren. Het was de tijd dat 24-uursvergunningen en zulke events nog niet in Amsterdam bestonden en een echt goede afterplek was er nog niet, licht Tom toe. ,,Iedereen ging vooral bij elkaar thuis zitten, maar dan konden vaak maar max tien mensen mee.”

Zorgzaam

Breakfast Club was het eerste feest waar gezamenlijk door kon worden gegaan, mét een essentiële zorgzame factor: het gratis ontbijt. Op de eerste editie ooit waren er ‘een paar bananen’, op de editie van komende zaterdag een uitgebreid ontbijt met zelfs Tuna Melt, Quiche Loraine en homemade carrot cake. Onder andere. Ze weten hoe belangrijk het is om goed te eten als je nog even door wil dansen, ,,en het geeft een heel warm gevoel wanneer iemand een ontbijtje voor je maakt.” Vroeger deden ze het zelf en stond vooral Tommy Kornuit, nu hun resident-dj, de nacht ervoor uren gestrest in de keuken om broodjes te smeren, ,,nogal een gedoe.”

Parel Belinda

Nu verzorgt Belinda van den Berg van Yo Mama Cateringen het ontbijt. Een parel, volgens de boys, ,,en alles is echt fucking vers en met zo veel liefde bereid.” Dat het gratis is, weet nog altijd niet iedereen, ,,krijg je ineens spontane knuffels van mensen die het helemaal te gek vinden.” Overigens heeft niet iedereen honger, ,,terwijl anderen in een vreetkick juist superveel naar binnen stouwen!”

Magie

De magie van de afterhours en zeker ook van Breakfast Club, is dat het even net iets anders is. Je danst met zo’n 1700 medeliefhebbers om je heen op een tijdstip dat anderen de hond uitlaten, een familiebrunch hebben of aan het sporten zijn en deelt een kortstondige, maar hechte band zo met z’n allen onder de stroboscopenlampen. De typische Breakfast Club sound zit vol repetitieve en diepe baslijnen waarop je door blijft dansen en eigenlijk nooit meer naar huis wil. En dat hoeft ook niet, niet om te eten in elk geval.

Divers

Hun publiek is divers, ,,maar het zijn wel de echte liefhebbers en ervaren dansers.” Een mooie dwarsdoorsnede van de huidige Amsterdamse nachtscene, ,,veel vrijzinnige creatievelingen vanaf een jaar of 25.” Tom draait zaterdag in de Bovenkamer van Radion van 16:00 tot 18:00 uur en hij neemt in elk geval de plaat van The Other People Place mee: Let me be me, eentje die perfect past bij waar Breakfast Club voor staat.

Topplek

De afgelopen zeven jaar heeft Breakfast Club op vele locaties de namiddag tegemoet gedanst, van Melkweg tot Closure en Canvas op de Zevende. Dat was ook echt een topplek, en ze blikken even met een dikke glimlach terug. ,,We plakten de ramen af met vuilniszakken, maar ‘s middags kwam er toch wat licht door de ramen.” Door het condens lieten al die zakken los, ,,maar dat was juist zo magisch.”

Proost!

Brent en Tom verheugen zich op de komende nachten en natuurlijk de zaterdagochtend die al ligt te trappelen van ongeduld en zin. Een ochtendproost in stijl met een espresso tot besluit: ,,Happy ADE!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De magie van de after / het ochtendfeestje
Sluiten