Job Halkes
Job Halkes Binnenland 4 sep 2017 / 14:15 uur

Rotterdam telt sinds dit weekend twee markthallen

Mensen die zich verdringen voor de kramen, genieten van een kopje koffie en met verse groente weer huiswaarts keren. De eerste dagen van de Marché 010, een gloednieuwe markthal aan de Vijverhofstraat in Rotterdam-Noord, waren een succes. In totaal telt de hal veertien verskramen en elf units waar gegeten kan worden.

Initiatiefnemer Hakim Farkouchi is overstelpt met complimenten. „Het was druk, ondanks dat ook de Wereldhavendagen aan de gang waren. En wat mij opviel was dat allerlei mensen een kijkje kwamen nemen. En veel bleven er ook hangen.” Hij werd geïnspireerd tijdens een bezoek aan Zuid-Spanje. „Daar heb je in elke wijk zo’n overdekte markthal. Dat is een heel sociaal gebeuren. Waar de mensen elkaar vroeger ontmoetten op de pleinen, komen ze nu bij elkaar op de markt. Wie of wat je ook bent, eten verbindt. En dat willen wij hier ook.”

Andere werkwijze

De kramen worden tegen een aantrekkelijk tarief verhuurd. „Dingen zoals het opbouwen van de kraam en de afvoer van vuil nemen wij voor onze rekening”, legt Hakim uit. „De ondernemer in de kraam moet zich kunnen richten op ondernemen. De marges op aardappels en uien zijn niet heel hoog. Wij zijn minder commercieel en bij ons zit er geen grote organisatie achter die er ook aan moet verdienen.” Niet alleen consumenten weten de weg te vinden, de eerste bedrijven hebben zich ook al gemeld. „Heel veel kantoren komen langs, want zij kunnen vers nu makkelijker verkrijgen.”

Paul van Brenkelen is groenteman een heeft een kraam in Marché 010. Ook hij is zeer te spreken over het concept. „Deze locatie ligt mooi tussen de wijken is en mensen komen dan ook uit de hele omgeving hiernaartoe.” Ook het bezoek aan zijn kraam is boven verwachting hoog. „Het was een behoorlijke toestroom. Het mooie van dit concept is ook dat het laagdrempelig is. En alle kramen zitten vol, alleen de poelier moet nog intrekken. Maar voor je dagelijkse boodschappen kun je hier prima terecht.”

Aanvulling op gebied

Ook bij Paul regent het complimenten aan de kraam. „Mensen zijn blij dat er iets positiefs gebeurd in het gebied. Onder de bogen speelt van alles. Er komt steeds meer horeca en kunstenaars trekken het gebied in. En zo’n versmarkt als dit past perfect in dit gebied. Mensen kunnen beneden hun eten inkopen en boven genieten van een kopje koffie.” Hij heeft zelf op onder meer het Binnenwegplein een zaak, maar ziet wel de voordelen van zo’n markt. „Mensen kunnen hier in een keer hun inkopen doen voor aantrekkelijke prijzen. Ik ben goedkoper dan de supermarkt. En bovendien is het assortiment een stuk uitgebreider. Ik verkoop groenten die ze daar niet hebben.”

https://twitter.com/IreenvdL/status/903978167874007041

Uitbreidingsplannen voor bijvoorbeeld een hal op Zuid heeft Hakim nog niet. „Daar hebben ze de Afrikaandermarkt die erg in trek is. In Noord is nooit een markt geweest, in tegenstelling tot west, zuid en centrum. Met onze markthal springen we in dat gat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam telt sinds dit weekend twee markthallen
Sluiten