Job Halkes
Job Halkes Binnenland 11 sep 2017 / 09:35 uur

Megaflat naast Markthal is nachtmerrie voor Seth

„Ik ga kapot als die flat er komt.” Eigenaar Gilbert Seth van de gelijknamige poffertjeskraam op de Rotterdamse Hoogstraat vreest het voortbestaan van zijn zaak. De gemeente lijkt groen licht te gaan geven voor de bouw van een 70 meter hoge kolos pal tussen zijn terras en de Markthal. Samen met dertien bewoners van de Markthal, die ook uitkijken op het grasveld, heeft hij een advocaat in de arm genomen. Ook start hij een petitie om 10.000 handtekeningen binnen te halen.

De hardwerkende poffer-tjesbakker is een begrip in het centrum. Sinds 1983 heeft hij al op verschillende plaatsen gezeten. Eerst moest hij wijken voor de bouw van de Koopgoot, toen moest zijn kraam van de Vlasmarkt weg en nu dreigt hij ook uit de Hoogstraat te worden verdreven. „Ik voel me een soort poffertjesnomade”, zegt Gilbert cynisch. „De huur is op deze plek hoog en dankzij het terras kan ik het hier volhouden. Als de plannen doorgaan dan zit ik straks in de schaduw en kan geen klant de Markthal meer zien. Dus blijven de klanten weg.”

https://twitter.com/frenkie4allll/status/855405520223686659

Seth heeft samen met een aantal bewoners van de Markthal een advocaat in de arm genomen. „Ik laat 10.000 flyers drukken, want dat willen we aan handtekeningen ophalen en aanbieden aan de politiek. Ook online kunnen mensen tekenen. Als je tien Rotterdammers vraagt of dit grasveld behouden moet blijven zeggen er negen ja. Dan vraag ik me af, zitten de bestuurders op het stadhuis er om hun eigen zakken te vullen of zitten ze er voor de Rotterdammers? Ze moeten zich achter de oren krabben.”

Oorspronkelijk was het plan dat tegelijk met de Martkhal de Rotta Nova gebouwd zou worden. Dan zou er eenmalig overlast van bouwverkeer zijn, maar een conflict over de invulling van de flat tussen de gemeente en ontwikkelaar Van Herk Groep zorgde ervoor dat er geen spade de grond in ging. Omdat de grond deels van de gemeente en deels van Van Herk is, werd er besloten om een tijdelijk grasveld neer te leggen. Inmiddels zijn de gemeente en de ontwikkelaar het na een rechtszaak wel eens over de invulling en wordt het bouwtraject weer opgestart.

Voor Gilbert een regelrechte nachtmerrie. „Op zijn vroegst kan er pas worden gebouwd eind 2019, maar ik wil liever dat dit mooie stuk groen behouden blijft.” Net als de bewoners dacht ook Gilbert dat er hooguit een flat van 25 meter hoog zou kunnen komen te staan. „Dat staat volgens mij in het bestemmingsplan. Maar een toren van 70 meter is verschrikkelijk. Zelfs de toren van de Laurenskerk is kleiner. En de kerk denkt ook dat de lichtinval eraan gaat.”

Politiek moet in actie komen

Het zou de gemeente en de politieke partijen sieren als ze volgens Gilbert de knip trekken en de grond overkopen van Van Herk of een ruil overeenkomen met andere gemeentegrond. „Er wordt met geld gesmeten voor slechte bestrating en houten scholen, maar hiervoor is dan geen geld beschikbaar. Dat is gewoon onwil.” En hij heeft wel ideeën voor het grasveld. „Wat dacht je van bijvoorbeeld een kerstmarkt? Het is toch een schande dat we iets dergelijks niet hebben? Ik heb elk jaar weer Duitsers aan de kraam die vragen naar de kerstmarkt en die reageren stomverbaasd als ik zeg dat die er niet is. En in de zomer ligt het hier helemaal vol met mensen.”

De toekomst van zijn zaak is dus onzeker. Na tientallen jaren keihard werken wil hij de zaak overdragen aan zijn dochters. „We houden het vol dankzij goede zomers en de toeristen die juist op onze traditionele Hollandse lekkernij afkomen. Maar als de plannen echt doorgaan heb ik weinig meer over te dragen.”

Wie de petitie online wil tekenen klikt hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Megaflat naast Markthal is nachtmerrie voor Seth
Sluiten