Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 27 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Guur Rotterdams Eendrachtsplein nu een hippe plek

Jaaaah, lekker tosti’s! Rotterdam is sinds twee weken een tosticafé rijker, The Tosti Club. De lunchgelegenheid zit op het plein aan de Oude Binnenweg schuin tegenover het beeld van Kabouter Buttplug, die nu eindelijk goed te zien is. Het bloemenstalletje dat het zicht barricadeerde is namelijk verdwenen.

Meer horeca

Met The Tosti Club profileert het pleintje zich sinds kort als een hangout voor studenten die er willen ontbijten, lunchen of een ijsje willen eten maar ook werkend en winkelend publiek dat rond het middag uur komt lunchen. De terrassen van de verschillende zaken zoals de Coffeecompany en Venezia IJssalon liggen naast elkaar. Ook de avondhoreca – zoals Café Sijf en Malief Bender – liggen op een steenworp afstand van het plein. Zo kan je ’s avonds laat vanaf het terras meteen de kroeg induiken.

The Tosti Club is een initiatief van de in Rotterdam geboren Jacco Heijkoop. Hij startte de keten twee jaar geleden in Breda en rolt deze samen met zijn compagnon Bart van Ham gestaag uit over de rest van Nederland. „We willen in alle steden een vestiging van The Tosti Club openen”, aldus Van Ham. „Er liggen al plannen op tafel voor een tweede vestiging in de Maasstad.”

Simpel

De formule is simpel, maar tegelijkertijd ook niet. Simpel is dat het hoofdproduct tosti’s is met allerlei soorten beleg: van pindakaas met sambal tot Nutella met mascarpone. Maar je kunt er ook gewoon de traditionele ham en kaas krijgen. Wat het complexer maakt, is dat Heijkoop en Van Ham hun meel zelf laten malen bij een molenaar. Een bakker uit het Zuiden van het land maakt hier speciaal tostibrood van. Het geheime recept is speciaal bedoeld voor tosti’s. Ook de bereidingswijze van de lunchgerechten is anders dan je zou denken. De boterhammen gaan niet in een tosti-ijzer maar worden, zoals het oorspronkelijke recept voorschrijft, gebakken op een hete plaat. Daarna gaan ze nog even de oven in.

Wie een ‘regular’ formaat tosti bestelt krijgt een dikke, dubbele boterham belegd met verse kaas en vleeswaren, en andere producten die van gespecialiseerde leveranciers komen. Alcohol schenken ze niet. „Wij zijn ook een gelegenheid voor families”, zegt Van Ham. „Omdat de sfeer nu relaxed is zonder drank komen hier veel ouders met kinderen.” Voor hen zijn kinderstoelen neergezet.

Herontwikkeling

De komst van The Tosti Club past in de herontwikkeling van de Oude Binnenweg, zegt woordvoerder Eric Smulders van woningcorporatie Woonstad. Deze stichting is eigenaar van veel panden in deze buurt. „We hebben de oorspronkelijke gevels in oude luister hersteld. De oude plakkaten uit de jaren ‘70 hebben we eraf gesloopt. Er zijn toen hele mooie gevels tevoorschijn gekomen.” Neem die van de kaaswinkel naast The Tosti Club. Daar zit een gevel onder van de kaas- en melkhandel die er langer dan honderd jaar geleden zat. „We hebben kaaswinkel ‘De Kaashoeve’ gevraagd of zij het pand wilden huren. Zij gingen hierop in en waren er dolblij mee.”

Van Ham van The Tosti Club is dat ook. „Brood en kaas, wat wil je nog meer? Dat hoort bij elkaar!” De nieuwe buren van de het lunchcafé worden een restaurantje gespecialiseerd in yoghurtgerechten en een chocoladewinkel. „Daghoreca”, zegt Smulders. Boven de oer-Rotterdamse bruine cafeetjes verderop, zoals café Timmer, zijn woningen gerenoveerd voor zestig studenten. Smulders: „Dit is een goede manier om de stad nieuw leven in te blazen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Guur Rotterdams Eendrachtsplein nu een hippe plek
Sluiten