Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Aboutaleb: Busje met Spaans kenteken gevonden

In een persconferentie over de terreurdreiging die ontstond voor het concert van de Allah-Las in Rotterdam, maakte burgermeester Aboutaleb bekend dat de tip over de dreiging vanuit Spanje kwam. Er is een busje met een Spaans kenteken gevonden in de buurt van de Maassilo, waar gasflessen in stonden. De chauffeur van de bus is meegenomen door de politie en de bus en de afzetting zijn inmiddels verwijderd.

Verder onderzoek moet nog uitwijzen wat het busje precies met de terreurdreiging te maken had. De burgemeester sluit niet uit dat er sprake is van toeval. Het kan ook een loodgieter of een lasser zijn die toevallig in de buurt was, zei hij. ,,We moeten niet te snel conclusies trekken.”

Agenten hadden het busje heen en weer zien rijden over de Mijnsherenlaan. Die ligt op een steenworp afstand van de Maassilo.

Rustige ontruiming

Concertorganisator Rotown kreeg woensdag rond 18.45 uur te horen dat het optreden van de band Allah-Las in de Rotterdamse Maassilo niet kon doorgaan vanwege een terreurdreiging. Wat volgde was een rustige ontruiming, schetste directeur Minke Weeda van Rotown.

Bezoekers waren er nog niet. ,,We zouden om 19.30 uur open gaan, alleen medewerkers en de band waren binnen”, aldus Weeda. ,,Iedereen bleef kalm.” De bandleden reageerden volgens Weeda ,,redelijk laconiek”. ,,Ze balen wel ontzettend, ze hadden zin in het optreden.”

Dat de band pas zo’n twee uur later het gebouw verliet, had ermee te maken dat een veilige plek gevonden moest worden voor de muzikanten. Uiteindelijk vertrokken ze onder politiebegeleiding. ,,De spullen moesten ook nog worden afgebouwd.”

Toen de politie waarschuwde, dacht de directeur van Rotown eerst even dat ze in de maling werd genomen. ,,Heel onwerkelijk. Maar het belangrijkste was vervolgens om iedereen in veiligheid te brengen.” Wat de dreiging precies inhield, weet Weeda niet. ,,Ik neem aan dat het wel serieus is geweest als politie dit doet.”

https://twitter.com/Pendrechttweet/status/900415693082038273

Het optreden in de Maassilo zou het derde Nederlandse optreden zijn deze week voor de Allah-Las. Dinsdagavond trad de rockband, die in 2008 werd opgericht, al op tijdens het Groningse festival Noorderzon en zondagavond in Venlo.

Omstreden bandnaam

De band kreeg al vaak opmerkingen en vragen over hun naam, maar in een interview met The Guardian vertelden de leden dat ze niemand willen kwetsen. Ze zochten ‘iets dat heilig klinkt’. ,,We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de rest van de wereld, die zeggen dat ze gekrenkt zijn. Maar dat is absoluut niet onze bedoeling’’, vertelde een van de bandleden. ,,We sturen dan een e-mail terug en leggen uit waarom we de naam hebben gekozen. De meesten begrijpen het dan wel.’’

Weeda van Rotown omschrijft Allah-Las als een ,,redelijk onschuldige, ontspannen psychedelische garagerockband”. Waarom iemand dreigementen zou uiten tegen dit optreden, is haar niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.