Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 19 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Gebrek aan nachtvergunningen nekt horeca Rotterdam

Een kleine twee jaar zitten ze er nu, de eigenaren van het terras annex dancing ‘Plan C’ aan de Oude Haven. Vader en zoon Roland en Mitchell begonnen de zaak in 2016 met het idee dat ze overdag een terras zouden draaien met uitzicht op de historische schepen en Willemsbrug en ’s avonds een paar honderd man te gast zouden hebben in hun dancing binnen.

Maar niets is minder waar. Met een beetje pech kunnen ze de zaak sluiten, omdat ze te weinig inkomsten hebben. Vorig jaar sloten ze af met een ton verlies. Dit jaar hopen ze het beter te doen dankzij volle terrassen en een lange zomer.

Lege zaak

De belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen van het afgelopen jaar is dat de burgemeester geen 24-uursvergunning wil geven, zegt Roland, die bijna 50 is en naar eigen zeggen een ervaren horecaondernemer. „Probleem is dat mensen tegenwoordig uit gaan tot diep in de nacht. Een dancing gaan ze pas om 1.00 in, en ze willen tot 4.00 blijven. Terwijl wij op vrijdag en zaterdag al om 2.00 dicht moeten. Dan komen ze dus niet. Terwijl we wel een flink bedrag aan huur moeten betalen.”

Het belangrijkste argument van de burgemeester om geen 24-uurs vergunning af te geven is dat dit volgens hem teveel politie-inzet kost. Roland: „Ik zou niet weten waarvoor. We hebben in de twee jaar dat we hier zitten maar één keer de politie gebeld omdat een student teveel gedronken had en agressief werd. Maar dat kan ook gebeuren tijdens een feestje bij iemand thuis.”

Gebiedscommissie boos

„Een vreemd argument van de burgemeester”, vindt voorzitter Suardus Ebbinge (D66) van de gebiedscommissie Centrum. „Er zijn dit jaar zeker drie 24-uursvergunningen vervallen. Dus dat betekent dat er politiecapaciteit over is om nieuwe 24-uurs vergunningen af te geven.”

Het gaat daarbij om de vergunningen van de Oasebar, die afbrandde en dichtgespijkerd is, nachtclub Tootsies die moest sluiten omdat er sprake van onder andere handel in harddrugs was en het pand van voormalig nachtcafé Bootleg aan de Mauritsweg. Daarin komt nu cocktailbar met restaurant Ammehoela die in augustus opengaat. De eigenaar wilde de nachtvergunning van Bootleg overnemen. Maar ook dat voorstel wees de burgemeester af, omdat dit teveel politie-inzet zou kosten.

D66 wil opheldering

„De burgemeester moet maar eens met de billen bloot”, zegt raadslid Jos Verveen (D66), „en duidelijk maken hoeveel politieagenten hij precies moet inzetten voor horecazaken die de hele nacht open mogen zijn.” Hij heeft daarover inmiddels schriftelijke vragen gesteld.

„Deze burgemeester heeft gewoon een hekel aan alcohol en aan het uitgaansleven”, denkt Roland van Plan C. „Als je een bruisend nachtleven wilt, moet je zorgen dat de mensen ook ergens naartoe kunnen in het weekend. Op deze manier krimpt het uitgaansleven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.