Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 19 jul 2017 / 09:15 uur

Amsterdamse Geneitha carnavalsqueen van Rotterdam

Metro ontmoet de Queen Zomercarnaval Rotterdam in Amsterdam. Hoe zit dat?

In vol ornaat wandelt de Queen Zomercarnaval 2017 van Rotterdam het Erasmuspark in Amsterdam in. In het oog springende jurk, sjerp om en met haar stalen kroon in een blinkende koffer. Metro ontmoet de ‘koningin van Rotterdam’ in Amsterdam ja. Simpel, omdat ze er woont. „Mijn zus woont wel in Rotterdam, vlakbij De Kuip”, stelt ze de inwoners van de havenstad gelijk maar gerust.

Geneitha Russell (26) is deze gezellige kwebbelkous en queen tegelijk. Op 29 juli vormt zij het stralende middelpunt tijdens de straatparade van het Zomercarnaval. In een werkelijk fantastische jurk, die zij zelf ontwierp en met de hand maakte. Lachend: „Dat duurde bijna een jaar.”

‘Ik ga ervoor’

Het afgelopen weekend werd de op Aruba geboren Geneitha in Rotterdam tot Queen Zomercarnaval gekozen. „Ik houd van nieuwe ervaringen en kom altijd bij het carnaval. Ik dacht, ik ga ervoor!” Wat heet, ze komt niet alleen in Rotterdam. Ze bezocht de parades van Miami, Londen, Berlijn, Servië en uiteraard Aruba ook al.

Amsterdamse Geneitha carnavalsqueen van Rotterdam
Geneitha in haar zelfgemaakte queen-jurk.

Om zelf de queen te worden, moest ze positief en spontaan zijn. „En een leuke uitstraling hebben. Iemand die niet zo sociaal is en weinig zelfvertrouwen heeft, wordt de koningin niet. Je kunt niet de hele tijd denken dat je te dik bent of dat je haar niet goed zit. Je moet ergens binnenkomen en er meteen staan. Zo van hé, ik ben er.”

Mooie tijden

In het dagelijks leven is Geneitha afdelingshoofd van de La Place-horeca in de Ziggo Dome. Haar diploma leisure en hospitality heeft ze sinds een week op zak. Mooie tijden dus voor deze koningin. Dat ze uit Amsterdam komt, maakt de Rotterdammers niets uit, zo denkt ze. „Ze zien me altijd al bij het Zomercarnaval. Of het nou om het maken van kostuums gaat of het helpen bij de praalwagen van de Arubaanse groep Kingdoms under the Sun. En let op: ik ga shinen! Ik word helemaal bling. Ik dans op de allereerste praalwagen, de hele middag. Op enorme hakken haha, maar dat lukt. Dat is een kwestie van oefenen.”

Amsterdamse Geneitha carnavalsqueen van Rotterdam

Er zijn Zomercarnavals in Rotterdam geweest waar meer dan een half miljoen mensen langs de weg stonden. Dit jaar zien de toeschouwers 2500 uitbundige dansers en danseressen, 184 muzikanten, tientallen praalwagens. En Geneitha dus als stralende queen. „Elke carnaval is anders. Op Aruba feesten ze twee maanden lang. Rotterdam is maar één dag, dus de lat om iets te laten zien ligt heel hoog. Dat lukt, want het heeft van alles. Mensen met zoveel verschillende achtergronden vieren samen feest.”

Wat vindt ze van de carnaval in Brabant en Limburg eigenlijk? „Het lijkt me heel leuk. Ik ben er nog nooit geweest, maar ga er zeker nog een keer naartoe.”

De Straatparade Zomercarnaval in het centrum van Rotterdam duurt op 29 juli van 13.00 tot 19.00 uur.

Wie wat waar

Het Zomercarnaval wordt gehouden op de afsluitende dag van Rotterdam Unlimited. Dit kunst- en cultuurfestival is van 25 tot en met 29 juli op twaalf binnen- en buitenpodia in de havenstad. Bijna honderd optredens zijn te bezoeken, van de opening (Mariachi Reloaded) tot bijvoorbeeld The Battle of the Drums op de vrijdag. Het afsluitende feest is op en bij het Hofplein. Onder meer Ronnie Flex, Rolf Sanchez en latin-wereldster Joey Montana treden zaterdagavond 29 juli op. Info: Rotterdamunlimited.com.

Amsterdamse Geneitha carnavalsqueen van Rotterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdamse Geneitha carnavalsqueen van Rotterdam
Sluiten