Job Halkes
Job Halkes Binnenland 27 jun 2017 / 11:13 uur

Overstap raadslid zorgt voor spanning op Coolsingel

Het is onrustig in het stadhuis op de Coolsingel. Als donderslag bij heldere hemel maakte raadslid Mo Anfal bekend over te stappen van Leefbaar Rotterdam naar de moslimpartij Nida. Daarmee verliest de coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 de meerderheid in de gemeenteraad. Metro zet oorzaak en gevolg voor je op een rij.

Wie is Mo Anfal?
Officieel heet hij Mohammed Anfal, hij is geboren op 18 maart 1974 in het Marokkaanse Fez. Hij kwam met zijn ouders naar Nederland, volgde hier de mavo en deed vervolgens mbo. Hij kwam met Leefbaar in contact nadat hij een conflict had gekregen met de gemeente. De enige partij die hem te hulp schoot was Leefbaar. „Na de hulp die ze boden ben ik me in de partij gaan verdiepen en kwam ik erachter dat het helemaal geen xenofoben zijn. De standpunten spraken mij aan en zijn normaal”, aldus Anfal in 2014. Nu stelt hij dat Leefbaar juist verdeelt.

Wat deed hij in de fractie?
Volgens bronnen in het stadhuis was het vooral een lui raadslid en nam hij zelf weinig initiatief. Zelf stelt hij in een interview met NRC dat hij niet zoveel deed op aanraden van zijn partijgenoten. Hij moest vooral meekijken. Echt een dossier had hij niet.

Mag dat zomaar, je zetel meenemen?
Ja, net als in de Tweede Kamer word je als persoon gekozen in de gemeenteraad. Dus overstappen of jezelf losmaken van een fractie is geen probleem. Leefbaar Rotterdam zette Mo op de lijst mede om te laten zien dat er voor iedereen plek is bij de partij. Overigens bleek hij niet echt een stemmentrekker. Slechts 126 Rotterdammers kleurden zijn vakje bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 rood. Ter vergelijking, aanvoerder Joost Eerdmans kreeg bijna 45.000 stemmen.

Wat zijn de gevolgen?
Waar wethouders voorheen konden rekenen op steun van 23 van de 45 raadsleden, moeten zij nu op zoek gaan naar een meerderheid. En met het oog op het debat van donderdag is dat voor met name wethouder Adriaan Visser (Financiën) en Ronald Schneider (Wonen) slecht slapen. Beide bestuurders liggen onder vuur vanwege een miljoenenfraude bij voormalig poppodium Waterfront. Zij moeten daarover donderdag verantwoording afleggen. Als de oppositie het wil, kunnen ze beide mannen zonder pardon wegstemmen.

Wat heeft dat voor gevolgen voor de coalitie?
Dat is lastig te zeggen. Als er inderdaad een wethouder wordt weggestuurd, zal er met name worden gekeken naar de stemverhouding. Als ook raadsleden uit de coalitiepartijen een motie van wantrouwen tegen een van de wethouders steunen, is de kans groot dat er een crisis ontstaat en een van de partijen opstapt. Steunen de 22 elkaar door dik en dun, dan zal de crisissfeer een stuk minder zijn. Toch worden het dan nog pittige maanden, want ook de begroting moet nog door de raad. En in maart 2018 zijn er weer verkiezingen, waar onder andere de PVV en DENK aan meedoen. Zowel op links als op rechts wordt een enorme strijd om de kiezer verwacht.

BAMMM! BREAKING!!LEEFBAAR-RAADSLID STAPT OVER NAAR NIDA, COALITIE VERLIEST RAADSMEERDERHEID!Het gemeenteraadslid Mohammed Anfal stapt over van Leefbaar Rotterdam naar het door de islam geïnspireerde NIDA Rotterdam. De overstap heeft ingrijpende gevolgen voor de Rotterdamse coalitie van Leefbaar, D66 en CDA. De coalitie verliest hiermee haar (minimale) meerderheid van 23 van de 45 zetels in de gemeenteraad.Het voormalig Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal licht toe: “Ik was naïef toen ik in 2014 bij Leefbaar begon. Ik werd raadslid om bij te dragen aan de stad, maar Leefbaar verdeelt en is niet goed voor Rotterdam. Leefbaar vergroot de kloven tussen bevolkingsgroepen, tussen geloven, culturen, arm en rijk. Ik wil goed maken wat ik kan voor de stad.”Met zetel naar NIDANIDA groeit hiermee van twee naar drie zetels in de gemeenteraad. “Dit is voor Rotterdam het beste wat ik kan doen. Rotterdam heeft verbinding nodig. Bruggenbouwers. In woord en daad. In stad en raad. Daarom sluit ik mij aan bij NIDA,” aldus het kersverse NIDA-raadslid Mohammed Anfal.Een politiek vluchtelingNIDA-fractievoorzitter Nourdin El Ouali vertelt waarom NIDA Mohammed Anfal opvangt in de fractie: “Een politieke bekeerling vlucht en klopt aan je deur. Wat moet je doen? Na een periode van intern beraad en bezinning, waaronder de ramadan, was er vooral begrip. Dit is een moedig en integer besluit en boven alles het beste voor Rotterdam.”Een verlossing, ook voor de stadEl Ouali licht verder toe: “We doen dit om niet alleen hem, maar heel Rotterdam te verlossen uit de wurggreep van Leefbaar. In verzet tegen het uitsluitingsbeleid van deze coalitie en voor verbinding in de stad. De coalitie verliest hiermee haar meerderheid. NIDA blijft kritisch en constructief en zal alles doen voor een meer inclusief en sociaal Rotterdam.”Beter laat dan nooit“Ik ben een loyaal persoon en wilde Leefbaar niet zomaar opgeven, maar vooral mijn idealen en stad kan ik niet zomaar opgeven. Ondertussen inspireerde NIDA mij steeds meer. Zo’n overstap moet je goed overwegen en bespreken. Daar was tijd voor nodig. Beter laat dan nooit,” besluit Mohammed Anfal.Video en persfoto's zijn voor media te downloaden via http://www.nidarotterdam.nl/nieuwsberichten/leefbaar-raadslid-stapt-naar-nida-coalitie-verliest-raadsmeerderheid-2/#.WVF5ehPyjOQ

Gepostet von NIDA am Montag, 26. Juni 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overstap raadslid zorgt voor spanning op Coolsingel
Sluiten