Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 8 mei 2017
Leestijd: 1 minuut

Grandeur van historisch Amsterdam CS weer te zien

Jarenlang was het zorgvuldig weggestopt vanwege efficiëntie, maar de grandeur van weleer is door restaurateurs weer teruggebracht op Amsterdam Centraal. Donderdag heropent de gerestaureerde voormalige Wachtkamer 3e Klasse en de historische gangen grenzend aan het eerste perron.

De restauratie en renovatieklus heeft elf maanden geduurd, maar het is het waard geweest. Want de elementen die architect Cuypers had bedacht bij het ontwerpen van het station in 1891 zijn in de jaren 50 en 60 weggewerkt of gesloopt. Het station moest vooral functioneel zijn. Nu ademen de Wachtkamer 3e Klasse en de historische gangen grenzend aan het eerste perron richting de horeca weer de sfeer van weleer.

De restauratoren hebben oud weer nieuw gemaakt en nieuw juist weer oud.Maar echte oude elementen zijn er ook nog volop. Zo is op veel gevelplekken nog de vervuiling van de oude kolen gestookte stoomtreinen te zien.

Maar niet alleen de oude tijden herleven weer. Donderdag worden ook twee nieuwe trappen geopend vanuit de centrale hal naar de horeca aan het eerste perron. Hierdoor kunnen reizigers straks ook zonder ov-chipkaart de horecagelegenheden aan het eerste perron bereiken.

Vanwege deze opening geeft NS donderdagmiddag gratis rondleidingen door de Koninklijke Wachtkamer. Aanmelden kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.