Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Eten & drinken 8 mei 2017

Vijf mythes over veganisme

Het nieuwe jaar is begonnen, en dat betekent goede voornemens. Bijvoorbeeld gezonder gaan eten. Hoe je dat doet? Het kan met een plantaardig dieet.

Maar dat lijkt voor sommigen nog steeds een taboe. Ondanks dat meer plantaardig eten toch echt een noodzaak lijkt te worden. Metro ontkracht samen met vijf ‘plantaardige’ pioniers vijf mythes.

(Top)sport en een plantaardig dieet gaan niet samen

Een rauw ei voor je gaat hardlopen en een biefstukje na het bootcampen lijken onmisbaar. Toch kan sporten juist hand in hand gaan met een plantaardig dieet, licht vechtsporter en vlogger voor Vegan Animal Tom Zwarts toe: „Waarom we met z’n allen dachten dat topsport en plantaardig leven niet samen ging, is omdat het simpelweg niet vaak aan de orde was.”

„Als we nu kijken naar de topsport en wie daar goed presteren, zitten er opvallend veel atleten tussen die op plantaardige basis leven. Enkele voorbeelden hiervan zijn tennissers Serena Williams en Novak Djokovic. Op de Olympische Spelen was de enige gekwalificeerde weightlifter uit Amerika vegan (Kendrick Farris) en in de vechtsport MMA maken de broers Nick en Nate Diaz de boel onveilig op een plantaardig dieet.”

Veganisten zijn zo dun!

Flink sporten en geen dierlijke producten eten gaan dus prima samen, maar val je niet enorm af van niet meer dagelijks je bammetje kaas, een lekker stukje gemarineerde kip en een harinkje tussendoor? „Nee, veganistisch eten betekent niet per se dat je ook gezond eet”, vertelt Merel van het blog De Groene Meisjes. „En ook al eet je nog zo gezond, ook dat wil niet zeggen dat je dun bent. Kijk maar naar mij!”

Gepostet von De Groene Meisjes am Donnerstag, 10. November 2016

Cilla Zwarts-Voogd is vegan blogger op haar blog Squatcilla.nl en lacht: „Alle veganisten lijken op een prei. Zoals je aan mijn ingevallen gezicht en uitgemergelde lichaam kunt zien, is het een wonder dat ik nog leef. Oké, grapje. Luister: er zijn dunne vegans, dikke vegans, doorsnee vegans, gespierde vegans, en alles daartussen in. Vegans zijn gewoon mensen, dus ze komen voor in allerlei soorten en maten. Net zoals iedereen, dus.”

Gepostet von SquatCilla.nl am Freitag, 25. November 2016

Veganistisch eten is saai

Dan heb je besloten wat vaker de dierlijke producten te laten staan, maar wat eet je dan? Pasta met tomatensaus zonder gehakt en kaas? Aardappels en groenten zonder vlees? Cilla legt uit dat het vooral je eigen gebrek aan fantasie is. „Het grappige aan deze mythe is dat saai eten niets te maken heeft met wát je maakt, maar hoé je het maakt. Zo kunnen je spruitjes met de juiste specerijen proeven alsof ze net van de barbecue afkomen. Als je eten saai is, dan heeft dat dus meer te maken met een gebrek aan fantasie in plaats van een gebrek aan ingrediënten.”

Gepostet von Go With The Glow am Mittwoch, 18. Januar 2017

Veganistisch eten is hartstikke duur

Al die gekke supplementen, chiazaden en quinoacouscousjes, dat vraagt vast een hoop van je bankrekening. „Zeker niet!”, zegt Merel van De Groene Meisjes. Op haar blog heeft ze een hele uitleg gewijd aan goedkoop veganistisch eten.
Loulou en Isabella eten veel peulvruchten om hun dieet mee aan te vullen. „Die zijn duurzaam, goedkoop en heel voedzaam! Ze bevatten veel proteïnen, maar ook vezels, vitaminen en mineralen, in tegenstelling tot vlees.” Cilla schreef op haar blog zelfs een hele handleiding om flink te besparen. Best handig, nu onze bankrekeningen na de feestdagen nog even moeten herstellen.

Een plantaardig dieet is moeilijk

Niet duur dus, maar vast heel ingewikkeld. Hoe krijg je nou je B12, calcium en ijzer binnen zonder dat malse stukje kalkoenfilet? „Om eerlijk te zijn, een plantaardig dieet is het makkelijkste wat me ooit is overkomen”, vertelt Tom Zwarts. „Vooral als het gaat om eten meenemen voor onderweg. Of je nou een middag in de auto zit of een middagje op het strand bivakkeert, plantaardig eten blijft gewoon lang(er) fris. Wanneer je dierlijke producten meeneemt, moet je vaak opletten of het niet bederft. Daar heb ik met mijn broodje peanutbutter-jelly geen last van.”
Het blijft langer fris, maar is het ook ingewikkeld? „Welnee!”, roept Merel. „Mijn recepten bewijzen denk ik wel dat vegan eten echt heel simpel kan. Ik ben zelf absoluut geen ervaren kok, maar het lukt me prima.” Daar zijn ook haar bijna 200.000 bezoekers per maand het mee eens. Tom Zwarts geeft ook nog een heel simpele tip voor je avondeten: „Gebakken aardappelen met gekookte broccoli en een plantaardige burger klinkt niet veel moeilijker dan wanneer je daar een gehaktbal bij zou doen, toch? En met de laatste ontwikkelingen op het gebied van vleesvervangers is dat ook nog eens ongelofelijk lekker!”

Holy moly!Wij hebben vandaag het menu alvast uitgeprobeerd wat jullie donderdag geserveerd krijgen tijdens het Go With…

Gepostet von Go With The Glow am Mittwoch, 25. Januar 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vijf mythes over veganisme
Sluiten