Job Halkes
Job Halkes Binnenland 6 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Zieke Jorn (8) juicht voor PEC Zwolle en Feyenoord

De wedstrijd tussen PEC Zwolle en Feyenoord zondag wordt door iedereen die beide clubs een warm hart toedraagt met spanning gevolgd, maar door de 8-jarige Jorn Twigt in het bijzonder. De jongen uit Spijkenisse lijdt aan de ziekte van Perthes, waarbij een infarct ervoor zorgt dat de heupkop langzaam afsterft. Jorn kan daardoor nog maar korte stukjes lopen en is verder afhankelijk van de rolstoel.

„Met rust en fysiotherapie was de hoop dat het weer wat beter zou kunnen worden, maar na 2,5 jaar is de afbraakfase nog steeds aan de gang”, vertelt moeder Marjolein. Tot zijn zesde leek er niets aan de hand en schitterde Jorn op de Spijkenisser voetbalvelden. Het verhaal ontroerde Feyenoordsupporters zo’n twee jaar geleden en zij zamelden spullen in voor de jongen, waaronder een Playstation. „De bedoeling was dat er ook een speler zou meekomen om de spullen te brengen. Dat zou een van zijn favoriet Anass Achahbar of Jordy Clasie zijn. Maar op diezelfde dag verongelukte de vrouw van keeperstrainer Patrick Lodewijks en konden ze begrijpelijkerwijs niet komen.”

Om het goed te maken werd Jorn uitgenodigd om een training van Feyenoord bij te wonen. „Daar zou hij een van de twee spelers ontmoeten en dat gebeurde. Na afloop mocht hij naar Anass op het veld en er was meteen een klik. Dat was in mei 2015", vertelt zijn moeder. „Op de open dag van Feyenoord in juni zagen ze elkaar weer en meteen kwam Anass naar hem toe. Hij kreeg later zelfs zijn gouden bal en het contact bleef. Omdat hij toen in het tweede speelde, gingen we op maandagavond naar Varkenoord om hem aan te moedigen. We leerden daar bijna de hele familie Achahbar kennen.”

De klap was dan ook groot toen bekend werd dat Achahbar een andere club had gevonden. Hij ging zijn loopbaan voortzetten bij PEC Zwolle, tot verdriet van Jorn. „Hij zij ‘nu moet ik hem missen’. Maar ik zei, kom we gaan naar de open dag van Zwolle en we zoeken hem op,” aldus Marjolein. „Ook daar was er meteen weer de klik en zijn we nog een paar keer geweest. Bij Excelsior tegen Zwolle waren we ook aanwezig en mocht Jorn met het hele team op de foto. Toen we een week later via gewonnen kaarten van Fox bij Zwolle tegen de Go Ahead Eagles mochten zijn, zag keeper Mickey van der Hart mijn zoon weer staan. ‘Ik zag je bij Excelsior, nu opnieuw en twee keer hebben we gewonnen. Nu moet je volgende week ook komen’, zei hij met een knipoog. Jorn zei dat dat goed was, als hij kaarten regelde.”

De week erop zat Jorn dus weer in het stadion van Zwolle op uitnodiging van de keeper. En hij mocht er zelfs blijven slapen. „Sindsdien heeft hij twee favoriete spelers. Ze sturen hem ook een kaartje als hij jarig is”, vertelt Marjolein. Nu er een wedstrijd tussen zijn twee favoriete clubs op het programma staat, heeft Jorn het moeilijk. „We hebben een speciaal shirt laten maken van beide clubs met daarop de datum. Op de open dag hebben we mensen uit Zwolle leren kennen en zij beloofden toen dat ze kaarten zouden regelen voor deze wedstrijd. En ze hebben woord gehouden.”

https://www.facebook.com/marjolein.vanzaanen/posts/1329225553804284

Jorn zelf kan niet wachten tot het zondag is, maar aan een voorspelling wil hij zich niet wagen. „Dat is moeilijk, want ik wil niet dat Feyenoord tweede wordt en Ajax voorbijkomt. Maar als PEC wint staan ze in het linker rijtje.” Wat de uitslag ook wordt, Jorn heeft er enorm veel zin in. „Ik wil proberen zoveel mogelijk handtekeningen op dit shirt te krijgen. In ieder geval van Anass en Mickey, maar ik hoop ook op Nicolai Brock-Matsen en van Feyenoord wil graag die van Karim El Ahmadi.” En mocht Anass vertrekken, dan volgt Jorn ook. „Maar ook dan blijf ik nog een beetje fan van Zwolle hoor.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.