Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Good vibes 6 apr 2017 / 07:45 uur

Samen naar musea na MuseumkaartMatch

Je kunt nooit iemand vinden die mee wil naar een museum? Dan is er nu de MuseumkaartMatch.

‘Aangezien het gezelliger is om samen naar een museum te gaan, zoek ik een museumvriend(in).’ ‘Samen is vaak toch leuker dan alleen.’ ‘Paar pretogen gezocht om mee mee te kijken naar mooie ideeën. #paulien020.’

Maatje zoeken

Het zijn teksten van de eerste mensen die een profiel hebben aangemaakt voor de MuseumkaartMatch. Dit initiatief van de Museumvereniging is tijdens de nu lopende Nationale Museumweek gelanceerd. Via het platform kunnen mensen een maatje zoeken om eenmalig of vaker samen een museum te bezoeken (zie uitleg onderaan). Ruim 400 musea hebben deze Museumweek tot en met 9 april de deuren wijd open staan en Metro brengt de hele week verhalen. Zoals de MuseumkaartMatch dus, waarvoor we twee twintigers uit Amsterdam, die elkaar nog niet kenden, samenbrachten in het Eye Filmmuseum in hun woonplaats.

Terry Kriz (24) en Tijs Creijghton (21) staan voor Eye vijf meter van elkaar te wachten als de verslaggever aan komt wandelen. Pas dan is duidelijk dat ze hier voor hetzelfde zijn: samen een museum bezoeken na een Match. Een hilarische start natuurlijk, maar dan kan de museumdate beginnen.

Verstand van kunst

Terry is klinische psychologiestudente en host op een rondvaartboot. Ze vindt de MuseumkaartMatch een leuk idee. „Schattig dat ook oudere mensen er hun teksten op zetten”, was iets wat haar meteen opviel. Maar de Match is natuurlijk voor iedereen. „Mooi dat mensen zo met elkaar in contact kunnen komen. Zelf zou ik iemand zoeken die verstand van kunst en musea heeft, iemand die veel kan vertellen.”

Tijs, die met geschiedenis en rechten een dubbele bachelor doet en als barman werkt, ziet in de MuseumkaartMatch wel iets voor zichzelf. „Ik ga vaak in m’n eentje naar het museum. Ik sta altijd vroeg op, terwijl mijn leeftijdsgenoten liever tot twee uur ’s middags blijven liggen. Dan ga ik met mijn Museumkaart maar in m’n eentje op pad. Dat vind ik leuk hoor, een museum is een héle fijne plek om een kater te verwerken.” En wie zou hij zonder kater kiezen om mee te gaan? „Iemand die totaal anders is dan ik, iemand met een andere kijk. Dat lijkt me leuk.”

Zo’n Museumkaart heeft Terry niet, al denkt ze er wel over na. „Door mijn bijbaantje op de rondvaartboot moet ik veel over Amsterdam weten. Ik vertel op de boot bijvoorbeeld over het Scheepvaartmuseum, maar ben er nog nooit binnen geweest. Dan kan best anders.”

Samen in Eye vinden de twee niet alleen de MuseumkaartMatch, maar ook de Museumweek een goed idee. Kritische kanttekeningen zijn er net zo zeer. Terry: „Zonder Museumkaart vind ik musea als student vaak best duur. In veel landen bezoek je ze als student gratis. Wat dat betreft zijn musea in Nederland wat minder toegankelijk.” Tijs valt op dat het in het straatbeeld niet bepaald duidelijk is dat de Museumweek nu bezig is. Wat dat betreft raadt hij aan die week nog actiever uitgedragen kan worden: „Organiseer acties, hang de stad vol vlaggen… Dan bereik je toch veel meer mensen?”

Zo ontstaan er bij de eerste ontmoeting tussen Tijs en Terry direct een leuke discussie. En die heb je als je in je eentje een museum bezoekt niet.

Hoe werkt het?

De MuseumkaartMatch is voor 18 jaar en ouder. Wie een Museumkaart voor volwassenen heeft kan gratis deelnemen. Een account activeer je via www.museumkaart/match.nl. Heb je geen Museumkaart, dan moet je je eerst registreren www.museumkaart.nl/registreren. Je kunt vervolgens zelf profielen lezen, maar ook de MuseumkaartMatch het werk laten doen. Je geeft dan een aantal voorkeuren aan, waarna er door het systeem wordt gezocht naar een geschikt museummaatje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samen naar musea na MuseumkaartMatch
Sluiten