Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

Een nieuwe hondenoppas vind je online via Petbnb

Elke week interviewt Metro een Amsterdammer die de stad kleur geeft. Vandaag: Lupo Westerhuis (39). Hij begon met het bedrijf Petbnb, waar je een oppas vindt voor je hond.

Een weekendje weg, een langere vakantie of een avondvullende hobby. Allemaal leuk en aardig, maar voor hondenbezitters zorgen deze leuke activiteiten ook voor extra stress. Want je trouwe viervoeter wéér een avond alleen thuislaten, of je ouders opbellen, zie je eigenlijk niet zitten. Gelukkig leven we in het internettijdperk en vind je tegenwoordig alles online. Zoals een oppas voor je hond bijvoorbeeld, via Petbnb.

Had je vaak moeite om oppas te vinden voor jouw hond?

Nou, eigenlijk niet. Ik heb zelf helemaal geen hond, maar mijn schoonouders vroegen regelmatig of we op hun hond konden passen. Helaas konden mijn vrouw en ik niet altijd en moest de hond vervolgens naar een kennel. Eigenlijk was de hond van mijn schoonouders daar al te oud voor. We hadden het gevoel dat er genoeg mensen in Amsterdam zijn die geen hond hebben, maar deze best voor een dag willen verzorgen. Het gaat alleen om het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Doordat ik bij marktplaats.nl heb gewerkt, weet ik wel een beetje hoe dat werkt en zijn we gestart met Petbnb. Trouwens, zodra onze jongste uit de luiers is, nemen wij ook weer een hond! Het liefst een adoptiehond, want we zien veel gelukkige baasjes bij Petbnb voorbijkomen.

Hoe werkt het precies?

Je gaat naar de website en je typt in waar je een oppas zoekt, dit kan in heel Nederland. Je vindt vervolgens een lijst met oppassers in jouw buurt. Deze oppassers hebben allemaal een flinke waslijst aan vragen ingevuld over hun ervaring met honden. Door deze biografie én beoordelingen van andere baasjes kun jij je keus maken voor een oppasser. Vervolgens leg je contact met de oppas om kennis te maken en daarna een keer te proefdraaien. Als het een succes is, heb je je nieuwe oppas gevonden!

Hoe garanderen jullie dat er goed voor de honden wordt gezorgd?

We spreken alle oppassers altijd zelf. We bespreken dan met ze welke ervaring ze hebben met honden en op die manier probeer ik te beoordelen of ze geschikt zijn als oppas. Daarnaast maken het baasje en de oppas altijd een afspraak om te kijken of het klikt. Je laat dus niet in een keer je hond achter bij een wildvreemde, maar kan rustig even kijken of het een verzorger is die jij en je hond vertrouwen. Na de oppasbeurt kan het baasje altijd een beoordeling invullen over de oppas. Uiteindelijk moeten deze beoordelingen leiden tot een systeem waarin alleen de goede oppassers werken.

De oppassers worden betaald voor hun dienst. Zouden mensen niet gewoon gratis een hondje op bezoek willen hebben?

Daar hebben we zeker over nagedacht en we hebben het zelfs uitgeprobeerd. Het probleem is dat wanneer je geen geld vraagt voor het oppassen, mensen zich minder verantwoordelijk voelen. En dan bedoel ik niet per se ten opzichte van de hond, maar meer ten opzichte van de afspraak. Mensen zeggen de afspraak makkelijk af en je kunt minder verwachten van degene die jouw hond onder zijn hoede heeft. Nu moet de oppasser echt moeite doen om een goed profiel te krijgen, worden ze door ons gescreend, moeten ze aan de voorwaarden van het baasje voldoen en daartegenover staat dan een kleine vergoeding.

Petbnb is pas net begonnen, maar zijn er al succesverhalen?

Petbnb is natuurlijk, net als de meeste onlineplatformen, iets wat pas een succes wordt wanneer meer mensen eraan mee gaan doen. We zijn dus zeker nog op zoek naar meer mensen die zich opgeven. Maar er zijn al succesverhalen! Zo horen we al dat er oppassers tussen zitten die ware hondenfluisteraars zijn. Deze helpen honden zelfs van hun gedragsproblemen af. Voor veel mensen is het gewoon een prettige manier om snel een veilige oppas voor hun hond te vinden. Het is een fijn alternatief voor een uitlaatservice of een pension.

In ’t kort

Het Amsterdam van Lupo Westerhuis

Café: Hendrix. Op de hoek Bilderdijkkade en De Clercqstraat. Hier is de sfeer van vroeg tot laat ontspannen.
Restaurant: Het zijn er te veel om op te noemen. De laatste tijd is restaurant Bureau favoriet. Vooral vanwege de vegetarische gerechten.
Winkel: Wijnhandel Vleck in de Eerste Helmersstraat. Verkoopt ‘natuurwijn’ en doet dat zeer gepassioneerd.
Plek om tot rust te komen: De meeste musea in Amsterdam. Ik vind het heerlijk om een uurtje door het Stedelijk of de Hermitage te dwalen. Helaas zijn het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum te druk om tot rust te komen.
Onderschat: Amsterdam als tech- en start-upstad. Het is echt iets van de laatste jaren. Marktplaats, Booking, Uber en Catawiki zijn allemaal gevestigd in Amsterdam. Dat trekt veel creatieve en energieke mensen die op hun beurt weer eigen bedrijven starten. Een goede ontwikkeling voor de stad.
Overschat: De zelfregulering van Nutella-winkels rondom het Damrak en de Wallen. Je kan bijna bij elke winkel een pannenkoek met Nutella krijgen.
Bericht aan de burgemeester: Beterschap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een nieuwe hondenoppas vind je online via Petbnb
Sluiten