Job Halkes
Job Halkes Binnenland 5 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

CDA en D66 willen Tesla naar Maasvlakte halen

Als het aan het CDA en D66 ligt komt Tesla, producent van volledig elektrische auto’s, binnenkort naar Rotterdam. De partijen willen dat het stadsbestuur de fabrikant uitnodigt voor een gesprek om een Europese vestiging op de Maasvlakte te gaan bouwen. Ook moet er gelobbyd worden bij de minister van Economische Zaken Henk Kamp, om ook hem over te halen alles op alles te zetten om Tesla naar ons land te halen.

Volgens de raadsleden Turan Yazir (CDA) en Gerda van Eeuwijk (D66) is het een uitgelezen kans voor de stad om een belangrijke speler op het gebied van schone energietechnologie binnen te halen. Ze dienen daarom schriftelijke vragen in om het college tot actie te manen. Tesla is namelijk in Europa op zoek naar een plek voor de bouw van een zogenaamde ‘Gigafactory’, een plek waar accu’s worden gebouwd voor de elektrische auto’s.

Schone energiestad

„Rotterdam wil zich profileren op het gebied van schone energietechnologie. De Rotterdamse haven speelt daarin een belangrijke rol. Nederland is daarnaast één van de koplopers op het gebied van elektrisch rijden”, aldus Yazir en Van Eeuwwijk. Tesla is al actief in Nederland met een assemblagefabriek in Tilburg. „Ook werd recent bekend dat de elektriciteitskabel die één van de grote nieuwe windparken voor de kust zal verbinden met het vasteland, zal aanlanden op de Maasvlakte. Dat biedt de mogelijkheid om een fabriek van schone windstroom te voorzien.”

Ideale plek

Dat minister Kamp erbij moet worden betrokken is volgens de twee raadsleden vooral erg handig. Hij sloot namelijk eerder een samenwerkingsovereenkomst met Tesla en liet zich toen ontvallen dat hij zich wil inspannen om de fabrikant naar Nederland te halen. Volgens Yazir en Van Eeuwijk is de Maasvlakte een ideale plek, omdat er ruimte is en ook de haven aan het veranderen is. Zij willen dat ook het huidige vestgingsklimaat voor de haven op de schop gaat, waarbij containers niet alleen meer centraal staan, maar ook bedrijven op het gebied van schone technologie ruim baan krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.