Job Halkes
Job Halkes Binnenland 15 nov 2016 / 09:20 uur

Aboutaleb haalt uit naar anti-piet demonstranten

Burgemeester Ahmed Aboutaleb staat vierkant achter het optreden van de politie afgelopen weekend, waarbij 200 anti-piet demonstranten werden opgepakt. Hij heeft geen goed woord over voor de groep, die volgens hem een groot risico namen door in Rotterdam te verschijnen.

Tegenover de publieke regionale omroep RTV Rijnmond begrijpt hij niet van de keus van de demonstranten om naar Rotterdam te gaan in plaats van Maassluis, waar wel gedemonstreerd mocht worden. „Moet je je voorstellen dat je het in je hoofd haalt om met tweehonderd mensen een verrassingsdemonstratie te gaan houden in de buurt van honderden kinderen en ouders.”

Aboutaleb is op werkbezoek in Groot-Brittannië, maar staat constant in contact met zijn veiligheidsmensen. Hij noemt het vervelend dat deze groep mensen plots opdook in de stad. „Twee bussen uit Amsterdam richting Maassluis en dan vervolgens in Rotterdam stoppen. Ik vind dat ongehoord.”

Noodbevel

De politie was voorbereid, omdat zij al signalen hadden opgevangen via social media. Aboutaleb tekende daarop en noodbevel, mede omdat veel politie ingezet moest worden in Maassluis en er niet manschappen waren om een demonstratie in Rotterdam te begeleiden. „Dat er een noodbevel was is aan hen verteld toen ze met de bus in Rotterdam arriveerden. Ook dat ze niet mochten demonstreren bij de intocht. „Toen ze de bevelen van de politie niet opvolgden, volgde arrestatie. En als je je verzet tegen je arrestatie, loop je het risico dat geweld wordt gebruikt. Heel vervelend, ook voor mij. Maar soms moet dat nou eenmaal zo.”

In de gemeenteraad wordt donderdag een debat gehouden op verzoek van diverse politieke partijen. Zij willen opheldering van Aboutaleb.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Aboutaleb haalt uit naar anti-piet demonstranten
Sluiten