Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Entertainment 14 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Brendan Dassey per direct vrijgelaten na 10 jaar cel

Brendan Dassey, het neefje en de vermeende handlanger van ‘Making a Murderer’-beroemdheid Steven Avery, komt na tien jaar gevangenschap vrij. Een rechter heeft maandag (lokale tijd) besloten dat de jongen geen seconde langer achter de tralies hoeft door te brengen.

Het hele proces rondom Dassey en zijn oom Steven Avery werd vastgelegd in de Netflix-hitserie ‘Making a Murder’. Maandag wordt de ondertussen 27-jarige Brendan na een laatste aantal formaliteiten vrijgelaten. Hij zat sinds 2007 een levenslange straf uit voor de moord op Teresa Halbach.

Slecht politiewerk

In Augustus van dit jaar vond een rechter al dat de politie Dassey erin had geluisd. Zij zouden ervoor hebben gezorgd dat de jongen zijn deelname aan de moord heeft bekend, door hem op sluwe wijze te verhoren. Brendan was op dat moment nog maar zestien jaar oud en heeft een laag IQ.

Door jonge naïviteit en zijn lage hersencapaciteiten dacht het neefje van de hoofdrolspeler dat er geen consequenties zouden zijn, als hij maar zou toegeven dat hij de moord had gepleegd. Door deze bekentenis eindigde hij achter de tralies, waar hij nooit meer achter vandaan zou komen.

Geen contact met Steven

Tot maandag. De rechter heeft besloten dat hij het gevang mag verlaten, maar Dassey mag geen contact zoeken met de familie van de overleden Teresa Halbach. Ook mag hij niet met zijn oom praten, die nog vastzit voor dezelfde moord.

Strikte regels

Brendan moet voor dinsdagmiddag aan de rechter doorgeven waar hij precies gaat wonen en zal nooit wapens of ‘gereguleerde stoffen’ mogen kopen. Met gereguleerde stoffen worden hier drugs bedoeld, die met toestemming van de overheid worden geproduceerd en geconsumeerd als bijvoorbeeld medicijn.

Wanneer het vervolg van de serie met deze nieuwe wending uitkomt, is nog niet bekend. Maar dat er een vervolg komt wel.

https://twitter.com/netflix/status/755432508267728897

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.