Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 6 jun 2016
Leestijd: 4 minuten

Koud, kouder, koudst… Beetje dansen bij -110

Metro’s Iris ondervond aan den semi-blote lijve hoe een cabinetemperatuurtje van 110 graden onder nul aanvoelt. Best koud.

Cool and the Gang

Reset je lichaam in drie minuten, belooft Freezlab, de eerste plek in de Benelux waar je in een cabine met een temperatuur van -110 graden kunt gaan staan. Of dansen, want een lekker muziekje schalt door de boxen, om je zo een beetje warm te worden. Op het nummer ‘She’s fresh’ van Cool and the Gang, wel zo toepasselijk.

Koukleum

Ik ben een koukleum, altijd al geweest. Op weg naar het Olympisch Stadion waar Freezlab zit, klaag ik inwendig over mijn keuze om die dag open schoenen aan te trekken, want mijn voetjes voelen als ijsklompen. Dat wordt zo nog wat. Van iemand die al eerder in Oostenrijk in zo’n cabine is geweest, heb ik gehoord dat je je ‘als herboren voelt’. Na afloop tenminste, „want binnen is het even doorbijten, hoor.” Met klappertanden waarschijnlijk. Ik word hartelijk ontvangen door de ‘Freezmasters’ die me meteen geruststellen. Alhoewel… Ik krijg een lijst voor mijn neus met een twintigtal ‘contra-indicaties’ -aandoeningen die je niet mag hebben- bij cryotherapie, want zo heet het ‘vriezen in de cabine’.

Etalagebenen

Een blik op het lijstje en ik kom minimaal zes dingen tegen waarvan ik niet eens weet wat ze betekenen, laat staan of ik het heb. Instabiele angina pectoris bijvoorbeeld. „Dat is een dreigend hartinfarct”, licht een medewerker glimlachend toe. Check, dat heb ik niet, geloof ik. Maar zou ik dan ‘etalagebenen’ hebben? Ik grap nog dat ‘ze er best mogen wezen en ik ze graag laat zien’. Maar nee, etalagebenen zijn toch echt benen die aan ‘perifeer vaatlijden’ lijden. Mijn bloeddruk wordt opgemeten en ik zit (bijna) exact op ‘de juiste bloeddruk’: 121 over 80. „Je hebt wel een beetje een hoge hartslag…” Ja, vind je het gek? Ik ga zo een vriescabine in! Een smoothie dan om rustig te worden en dan is het zover. Ik krijg pluizige warme sloffen en dikke sokken mee: die moet ik aantrekken onder mijn bikini, „anders bevriezen je voeten.”

Tepels afdekken

Samen met twee mannen en een andere vrouw sta ik voor de Body Cryo kamer. We krijgen handschoenen aan, een mondkapje om en een band om de oren te beschermen. Lieftallige ‘Freezmaster’ Debbie begeleidt ons. Voor mannen geldt een dringend advies, vertelt ze. „Bedek je tepels met je handen, anders vriezen ze af.” De deur gaat open en een koude walm begroet ons. We’re going in. Eerst 20 seconden bikkelen bij min zestig. „Goh, wat ga jij vanavond nog doen?” We kletsen en dansen een beetje op Cool and the Gang en dan gaat na twintig seconden de andere deur open. Nu wordt het pas echt koud. Bij -110 graden bevriezen je wimpers, merk ik al gauw. Mijn knieën lijken te zijn bedekt met een laagje ijs. „Geef je eraan over”, hoor ik van van mijn cabine-vriendin-voor-drie-minuten, wanneer ik stug door blijf dansen. Ik sta stil en geef me dan maar over.

Op de trampoline

Nog een minuut, klinkt het door de geluidsbox. Ik kan niet meer nadenken door de kou en denk zelfs een ijsbeer te zien. Maar dat is vriesvriend Paul. Ik ben in een modus dat ik totaal gefocust ben op de achterkant van zijn boxer waarop Vilebrequin staat, al kan ik het niet eens meer uitspreken. En dan is daar het teken dat we eruit mogen. Het duurt even voordat ik weer kan praten, maar eerlijk is eerlijk: wat een opkikker is dit. We springen nog even op de trampolines, dat is goed om weer op temperatuur te komen en ik kleed me daarna weer aan. Wanneer ik weer op mijn fiets zit, voel ik mijn koude voeten niet meer. Ik ben er helemaal warm van.

Waarom cryotherapie goed is

Bastiaan Swager van Freezlab weet het precies. Cryo is goed voor alles. Je krijgt meer zuurstof in je bloed en je hele lichaam krijgt een goede boost. Het is voor iedereen: „Voor vrouwen in de overgang die ’s nachts extreem zweten tot topatleten die hier hun lichaam resetten.” In België zijn ze zelfs al bezig met cryo voor paarden. Zelf gaat hij er drie tot vier keer in per week en voor wie dat ook wil, is er een kennismakingsactie: voor een hele maand betaal je 98 euro, „je mag zo vaak komen als je wilt.” All you can cryo dus. Sommigen komen wel drie keer per dag, weet hij. „Zeker met aandoeningen als reuma, kan een intensieve kuur goed werken.” Er zijn er ook bij die na een paar keer niet meer komen, maar dat is juist positief: „dan zijn ze van hun klachten af.” Ook uitermate goed tegen brakheid, besluit hij. Je gaat erin en je kater verdwijnt als sneeuw voor de zon. Letterlijk bijna.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.