Job Halkes
Job Halkes Binnenland 31 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Hoogbegaafde Sten uit Capelle kan nergens terecht

Moeder Marloes Stuivenberg-Hartman uit Capelle aan den IJssel weet niet meer wat ze moet doen om een goede school te vinden voor haar zoontje Sten (6). Hij heeft een IQ van 144 en wordt op zijn huidige school niet begrepen. Door instanties als de gemeente voelt de familie zich niet serieus genomen.

„We weten sinds hij 4,5 is, dat hij hoogbegaafd is”, vertelt Marloes. „Op zijn huidige school hebben ze beloofd daarmee aan de slag te gaan, want ieder kind heeft immers recht op passend onderwijs volgens de wet.” Sten heeft een klas overgeslagen en zit nu in groep 3, maar echt goed gaat het niet. „Hij heeft al weken thuisgezeten, want hij verveelt zich. De school kan hem geen uitdaging bieden.” Met enorm veel tegenzin gaat de jongen nu naar school. „Hij vraagt bijna elke ochtend of hij thuis mag blijven. Ze geven hem wel extra sommen bijvoorbeeld, maar dat is meer van hetzelfde.”

Een oplossing zou een speciale school voor hoogbegaafden kunnen zijn, maar die zitten niet bepaald in de buurt. „Dan moet hij naar Rijswijk, Gouda of Dordrecht”, somt Marloes op. „Dat kost 250 euro per maand en dan komen de vervoerskosten er nog bij.” Ze heeft hulp gezocht bij onder meer de gemeente. „Kinderen in het speciaal onderwijs krijgen vervoer vergoed, maar wij moeten alles zelf betalen. En als je dan om uitleg vraagt zeggen ze; ach mevrouw, uw kind kan goed leren. Deze regeling is voor kinderen met echte problemen. Als je dat hoort, dan ben je wel even boos.”

Andere school

Een ding is zeker: na de zomervakantie gaat Sten naar een andere school. Marloes zou graag zien dat de overheid het probleem van hoogbegaafde kinderen serieus neemt. „Deze scholen moeten het nu hebben van sponsoring en fondsen, maar deze kinderen hebben ook recht op goed onderwijs. Vele hoogbegaafden komen terecht op het mbo. Daar is niets mis mee als je daar op je plek zit, maar met goed onderwijs moet iemand met zo’n IQ verder kunnen komen.”

Een woordvoerder van de gemeente Capelle laat weten dat ze zich niet herkent in het verhaal. „We willen altijd naar de mogelijkheden kijken als er een officiële aanvraag ingediend wordt. Maar als er geen strikte noodzaak is, wordt het lastig omdat het wel om gemeenschapsgeld gaat. We moeten altijd nut en noodzaak afwegen.”

Wellicht is er na de zomervakantie een oplossing dichtbij, want basisschool Het Baken in Capelle begint een speciale klas voor hoogbegaafden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.