Saloua Ousseur
Saloua Ousseur Binnenland 16 feb 2016 / 17:00 uur

Jonge conservator verfrist Natuurhistorisch museum

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft een nieuwe conservator, de 22-jarige Bram Langeveld. De bioloog zorgt voor een verjonging van het museum. De fossielenkenner is erg enthousiast over zijn nieuwe baan.

Waarom studeer je biologie?
Ik ben al mijn hele leven geïnteresseerd in de natuur en fossielen. Mijn fascinatie is ontstaan op mijn achtste, na een themadag bij Naturalis. Ik was fossieloloog voor een dag. Sindsdien is die interesse alleen maar gegroeid. Ik verzamel al 15 jaar fossielen en doe sinds vijf jaar ook paleontologisch onderzoek. Ik heb zelfs het oudste Tureluurbotje ooit ter wereld gevonden. Die was ongeveer 2,2 miljoen jaar oud. Ik studeer nu nog Biologie aan de Universiteit van Leiden, maar ik studeer binnenkort af.

Wat zijn jouw functies als conservator?
Ik ben verantwoordelijk voor 400.000 stukken van een compleet olifantenskelet tot een schelpje zo groot als een speldenknopje. Ik zorg ervoor dat alles in goede conditie blijft en dat er ook meer stukken binnenkomen. Het is veel verantwoordelijkheid voor zo’n jong iemand, maar de vorige conservator is nu directeur dus ik kan altijd bij hem aankloppen met vragen. Ook draag ik bij aan tentoonstellingen Ik moet er natuurlijk voor zorgen dat er mensen naar het museum komen.

Hoe trek je jongeren naar het museum?
Het museum is niet alleen voor oude mensen. Het is super interessant. We hebben hele interactieve museumstukken met verhalen, zoals de trauma-meeuw of de Mcflurry-egel. De meeuw was tegen een traumahelikopter aangevlogen en later verzameld. Het egeltje was vast komen te zitten in een Mcflurry bekertje. Het zijn allemaal hele interessante achtergrondverhalen en ik mag er niks over zeggen, maar binnenkort worden er nieuwe, spectaculaire fossielen tentoongesteld die zeker nieuwswaardig zijn.

Is biologie sexy?
Dat is het zeker! Het is immers de wetenschap van het leven en niks is sexyer dan het leven zelf. Er is zoveel te ontdekken en het is zo divers. Er komt geen einde aan.

Reageer op artikel:
Jonge conservator verfrist Natuurhistorisch museum
Sluiten