Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 19 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Verstopte demonstratie Pegida in Rotterdam

Met spandoeken betreden zo’n vijftig Pegida-aanhangers zaterdagmiddag om 13.00 uur de Wilhelminapier in Rotterdam. Er zijn strenge regels rondom de demonstratie. De Wilhelminapier is afgezet en identiteitsbewijzen worden gecontroleerd door de politie.

Met ruim twee gevulde bussen komen de anti-islamdemonstranten van station Lombardijen naar de Wilhelminapier. De demonstranten worden door de politie verplaatst naar de kade, waar ze achter de Cruise Terminal moeten blijven staan. Daar houdt de Vlaamse politicus Filip Dewinter een speech.

Niet meedoen

Demonstranten en toeschouwers die later komen mogen zich niet bij de groep voegen. „Om alles in goede banen te laten lopen hebben we wat spelregels opgesteld. Eén daarvan is om gezamelijk naar de demonstatieplek te komen zodat het voor ons makkelijker te controleren is. Pegida heeft dat ook zo naar demonstranten gecommuniceerd”, laat politiewoordvoerder Marieke Kappetein weten.

Er zijn naar schatting meer politieagenten aanwezig dan demonstanten. Kappetein: „Je kan van te voren nooit inschatten hoeveel demonstranten er komen. Nu waren het er minder dan tijdens de vorige demonstratie, maar het hadden er net zo goed meer kunnen zijn."

Tijdens de vorige demonstratie eind november in Rotterdam was er ongeveer honderd man aanwezig. „Wij moeten kunnen anticiperen op grote mensenmassa’s. Vrijheid van meningsuiting is goed, maar je moet dat wel veilig kunnen doen", vertelt Kappetein.

Tegendemonstranten blij

Laat Ze Niet Lopen, een actiegroep die juist tegen Pegida is, is blij met kleine opkomst van Pegida en de afgesloten plek waar ze demonsteren. „Het gaat er niet om wat wij te zeggen hebben, het enige wat wij willen is dat Pegida niets te zeggen heeft", vertelt Thomas Leervelt woordvoerder van Laat Ze Niet Lopen. „Door het optreden van de politie heeft niemand kunnen horen wat die fascisten wilden verkondigen. Daar ben ik blij om."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.