Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 11 nov 2015
Leestijd: 3 minuten

Meent autovrij: eten in de uitlaatgassen

Met gierende banden rijden auto’s door de Meent, een van Rotterdams drukste straten. Levensgevaarlijk vinden bewoners. De gemeente buigt zich donderdag dan ook over het voorstel om een pilot te starten waarbij er één dag in de week geen verkeer door de staat rijdt.

Ondernemers zijn minder blij. „Ik denk echt dat we klanten mislopen”, vertelt Wemke Doornwereld van De IJssalon. „We zien heel vaak dat mensen even hierheen rijden, de auto in de straat parkeren en een ijsje komen halen. Dat heb je dan niet meer.”

Gezelligere straat

Van meer ondernemers hoort D66-raadslid Samuel Schampers, initiatiefnemer van het voorstel, dat ze bang zijn klanten kwijt te raken. Volgens hem is dat niet nodig. „In Antwerpen waren winkeliers van de Meir, een grote winkelcentrum, ook tegen een autoluwe straat. Toch is het plan doorgezet en nu is het een hele gezellige straat geworden."

Schampers wil vooral benadrukken dat het om een pilot gaat. „We willen alleen uittesten hoe het is zonder auto’s en als de winkeliers dan nog niet enthousiast zijn doen we het niet.”

Uitsloofstraat

Liza Zadeh woont aan de Meent. „Het verkeer is gevaarlijk hier. Vooral ’s avonds, dan is dit echt een ‘uitsloofstraat’. Mensen racen met hun Porsches en Ferrari’s voorbij. Mijn huis zit aan de straatkant en ik hoor de piepende banden. Autovrij hoeft voor mij niet, maar ze moeten hier wel iets aan de snelheid doen, want dit is levensgevaarlijk.”

Veel ondernemers en het winkelend publiek geven aan dat drempels een ideale oplossing zou zijn. „Er zijn hier nu wel drempels, maar die zijn heel laag. Hogere drempels plaatsen kan helaas niet, omdat dit een route is voor de ambulance", laat Schampers weten.

De gebiedscommissie is tegen het voorstel van de autovrije Meent. Suardus Ebbinge van de gebiedscommissie: „Als je de auto’s weghaalt heb je heel veel ruimte die opgevuld moet worden door mensen om het gezellig te houden. En volgens de ondernemers komen er juist minder mensen als het verkeer er niet is.”

De mening op straat

Image and video hosting by TinyPic

Janneke Caro (35)
Ik fiets vaak over de Meent en vooral op marktdagen is dat best gevaarlijk. Ik ben al een paar keer bijna tegen een portier aangereden omdat mensen niet uitkeken. Een autovrije Meent lijkt mij best een goed idee. Misschien kunnen ze iets met kentekenregistratie doen, zodat bewoners en ondernemers er nog wel doorheen kunnen.

Image and video hosting by TinyPic

Maarten van den Blink (29)
Soms is het echt eten in de uitlaatgassen. Ik vind dat er wat moet veranderen, maar of autovrij nou de oplossing is. Doorstroom is belangrijk en dat moet blijven. Aan de andere kant; laatst zat ik in Utrecht en daar rijden geen auto’s meer door de binnenstad, dat vind ik wel gezelliger.

Image and video hosting by TinyPic

Ron Snelderweert (46)
Van mij mogen de auto’s wel weg. Het is een wonder dat hier nog geen ongeluk is gebeurd, ze rijden hier zo roekeloos. Er moet wat worden verzonnen om dit probleem op te lossen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.