Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 27 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Het kan: gezond eten voor 5 euro

Gezond en lekker eten met een bijstandsuitkering, dat is mogelijk volgens Rotterdammer Merlien Welzijn. Haar website bijstandsgerechten.nl is mateloos populair.

Lees ook: Onderzoek: 800.000 huishoudens eten dagelijks gezond

Eind 2012 startte ze haar website en met 150.000 bezoekers in dit jaar is dat wel een succes te noemen. „Het idee ontstond eigenlijk uit pure frustratie. Ik hoorde dat het kabinet nog eens 5 procent ging bezuinigen op de uitkering en ik dacht: in wat voor land leven we? Van een kale kip kun je toch niet plukken.”

Altijd positief blijven

Merlien zette haar boosheid om in iets positiefs. „Ik dacht: ‘hoe kan ik was nuttigs doen voor die mensen?’ Al snel kwam ik bij de digitale media, want daar kun je zoveel mensen mee bereiken. De website kwam online en al snel explodeerde deze.” Zelf weet ze ook wat het is om met een klein beetje geld rond te moeten komen. „Mijn vader was alleenstaand en stopte met werken om voor zijn vier kinderen te zorgen. Dan ga je van een vol salaris naar een stuk minder geld, maar het lukte ons wel.”

Geen bankhangers

Dankzij de website leerde ze de doelgroep ook steeds beter kennen. „Veel mensen hebben het beeld van mensen die de hele dag op de bank hangen en bier drinken, maar dat zijn ze helemaal niet. Ik ken mensen die overdag in een driedelig pak lopen en ’s nachts in hun auto slapen. Je ziet het niet altijd aan de buitenkant, maar zij leven ook in armoede.”

Lees ook: Rotterdam kampioen bijstandsuitkeringen

Verdienen doet Merlien er niet aan. Ze heeft twee budgetkookboeken gemaakt en daarmee dekt ze de kosten. „Ik doe het graag en er komt veel positiefs uit. Zo is een vrouw begonnen met een cursus budgetkoken met de recepten op mijn website.”

Zonnestralen

Naast recepten deelt Merlien ook zonnestralen uit, kleine cadeautjes die ze verloot aan haar lezers. „Het lost geen moer op, maar het geeft even een goed gevoel aan die mensen. Ze zijn zo blij met bijvoorbeeld een Actionbon of wat boodschappen.”

De website vult ze niet alleen. „In het begin vroeg ik aan collega’s om recepten, maar later ben ik het aan de lezers zelf gaan vragen. Daar kwamen een hele hoop reacties op. Al die mensen die recepten insturen, worden ook beloond. Het gerecht vernoem ik naar hun voornaam.”

Lees ook: Patrick Marcelino: van uitkering naar gewild model

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.