Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 27 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Help! Kan ik nog eten zonder dood te gaan?

Wat kun je nog wel eten zonder het risico kankerverwekkende stoffen te nuttigen? Bijna niets meer, lijkt het als je het googlet. Vlees, soja, lightdrank, alles verpakt in gerecyled karton, bespoten fruit, pindakaas, alcohol, magnetronpopcorn. Maar is het écht allemaal zo erg? Metro legde enkele alledaagse ’kankerverwekkende’ producten voor aan Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit. „Je kan alles blijven eten, maar gevarieerd en met mate.”

Bewerkt vlees

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oordeelde maandag dat bewerkte vleessoorten zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees kankerverwekkend zijn. „Door bewerkt vlees te eten, verhoog je enigszins het risico op darmkanker. Voor elke 50 gram bewerkt vlees dat dagelijks wordt gegeten, neemt het risico 18 procent toe stelt WHO. Het effect is echter klein. Maar als je toch bang bent, verlaag dan je inname. Kies een keer voor een plakje kaas of jam op brood.”

Rood vlees

Dit is ’waarschijnlijk kankerverwekkend’ stelt WHO. „Rood vlees geeft een verhoogd risico op darmkanker. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet kunt eten. Maar probeer het te beperken tot maximaal vijf keer per week. Als je een dag kip, een dag vis en een dag vegetarisch eet, dan is het al opgelost.”

In karton verpakt voedsel

Foodwatch kwam dinsdag naar buiten met een onderzoek dat veelgebruikte voedingsmiddelen als rijst, pasta, cornflakes en hagelslag mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Oorzaak is de (gerecyclede) kartonnen verpakking die kankerverwekkende stoffen afgeven. „Een verhoogd risico op kanker bij mensen die cornflakes of rijst eten, heb ik nog nooit gezien. Ik neem ook pas iets voor waar aan als meerdere studies hetzelfde zeggen. Dat is hierbij zeker niet het geval. Als dit zo was, dan was er al iets aan gedaan.”

Lightdrank

Aspartaam in lightdranken is een van de E-nummers die lange tijd onder vuur heeft gelegen. „Ook hier zien we geen verhoogd risico. Aspartaam is kankerverwekkend gebleken in proeven op ratten en muizen. Mensen moeten echter een paar liter lightcola per dag drinken om de hoeveelheden te halen waarop het onderzoek is gebaseerd. Gewone frisdrank daarentegen geeft wel een verhoogd risico. Niet vanwege de suiker, maar venwege het overgewicht dat het gevolg kan zijn. Dat is de grootste risicofactor. Een paar glazen staan in calorieën gelijk aan een maaltijd.”

Chips

In chips en andere zoutjes zou acrylamide voorkomen. Deze stof wordt op natuurlijke wijze gevormd tijdens het bakken of frituren van sommige producten op hoge temperaturen. Het is het gevolg van een bruiningsreactie bij het bereiden van voedsel. „Acrylamide heeft in chips gezeten. En ook in peperkoek en pepernoten. Dat is er inmiddels uitgehaald, omdat het inderdaad kankerverwekkend is. In zelfgemaakte chips zit het echter wel. In hoge concentraties. En soms zit het nog in biologische chips.”

Alcohol

Alcohol drinken verhoogt het risico op verschillende soorten kanker. „Alcohol is absoluut kankerverwekkend. Mensen zijn inmiddels bijna bang voor alles geworden, maar zeggen dat terwijl ze een glaasje wijn drinken. Dat is zo tegenstrijdig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Help! Kan ik nog eten zonder dood te gaan?
Sluiten