Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Tall shipparels van Sail Amsterdam

Ruim vijftig tall ships uit achttien landen met 2.500 bemanningsleden zijn van 19 tot en met 23 augustus te bewonderen op Sail. Metro vroeg Saildirecteur tall ships Jeannette Blijdorp Jonker de vier mooiste te kiezen. „Een onmogelijke opgave, maar de volgende vier zijn wel heel bijzonder."

Sagres III, Portugal (1937)

Dit 90 meter lange opleidingsschip van de Portugese marine werd ooit te water gelaten in Hamburg. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het eerst in Amerikaanse en later in Braziliaanse handen. Sagres III wordt op meerdere Sailmanifestaties in de wereld ingezet. De allereerste Sagres is ook nog altijd te zien: als museumschip in Hamburg.

Young Endeavour, Australië (1987)

https://www.youtube.com/watch?v=qrz53GlDVt0

De komst van dit 44 meter lange tall ship naar Sail is alleen al bijzonder om de reis. De Young Endeavour vertrok in december 2014 en is een jaar later weer thuis voor die slechts vijf topdagen in Amsterdam. Het schip werd in Engeland te water gelaten, maar door de Britten aan Australië cadeau gedaan wegens tweehonderd jaar kolonisatie. Veel jongeren met een lichamelijke beperking maken op de Young Endeavour een dagtocht.

Nao Victoria, Spanje (1992)

Een replica van de Carrack, die tussen 1519 en 1522 als eerste schip een reis rond de wereld maakte. Na 32.000 mijl kwam deze Carrack behouden aan in Sevilla. Tijdens dit rondje aarde werden nieuwe landen ontdekt en kustlijnen in kaart gebracht. De Nao Victoria werd gebouwd om historische scheepsbouw in ere te houden. Tijdens grote manifestaties ontvangt dit tall ship tweeduizend bezoekers per dag.

ARC Gloria, Colombia (1966)

Stond hoog op het verlanglijstje van Sail, want de ARC Gloria staat bekend om een enorme vlag, een enthousiaste bemanning en een prachtige presentatie bij het binnenvaren van havens. Wanneer de mannen op de ra’s staan aangetreden, zingen zij bij het binnenvaren het Colombiaanse volkslied -Oh Gloria Inmarcesible’. Dit leidt steevast tot emotie bij de toeschouwers. Deze graag geziene gast is het vlaggenschip van de Colombiaanse marine.

Win een tall shipreis!

* Metro, Sail Amsterdam en zeilreisorganisator Windseeker geven een reis op een tall ship voor twee personen weg.

* Deze internationale tall shiprace met tientallen andere jongeren duurt liefst 13 dagen.

* Je vliegt op 22 juli naar Zweden en vertrekt vanuit Skarhamn, om via Kristiansand (Noorwegen) op 3 augustus in Aalborg (Denemarken) aan te komen.

* Ben jij tussen de 15 en 25 jaar en wil je kans maken op deze reis?

* Ga dan naar www.metronieuws.nl/winacties en vul je gegevens in.

* Uiteraard vraagt Metro je onderweg foto’s en filmpjes te maken.

* Die vind je dan later terug op Metronieuws.nl en in de krant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.