Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Afvalapp Truber moet Rotterdam van troep afhelpen

Uber voor grofvuil, dat is het idee van studenten van de TU Delft om zwerfafval in Rotterdam te voorkomen. Via de app zoek je iemand die je grofvuil wil ophalen, de wegbrenger helpt jou van je grofvuil af en krijgt van de gemeente een kleine bijdrage.

Lees meer: Studentenplan ‘drijvend groen’ voor beter water

De Gemeente Rotterdam was afgelopen week gastheer voor Design for Interaction Day van de TU Delft. Dit is een jaarlijks project waarin studenten op één dag een oplossing bedenken voor een probleem van de gemeente. Dit jaar was het probleem zwerfvuil. Uit de dertig ideeën werden vier winnaars gekozen. Truber, zoals de afvalapp heet, was één van de winnaars.

Zo geregeld

„Vaak wordt grofvuil dat niet in de containers past naast de container gelegd”, vertelt Tessa van de Krol, een van de bedenkers van de afvalapp. „Je kunt de gemeente wel bellen om het afval gratis te laten ophalen, maar dat vinden mensen vaak veel gedoe. Dankzij de app heb je het zo geregeld.”

De cirkel rond

Niet alleen voor degene die zijn grofvuil kwijt wil en de ophaler die wat extra geld wilt verdienen biedt de app mogelijkheden, maar ook voor de gemeente is het een goedkope en simpele oplossing voor een probleem. Tessa: „De app maakt de cirkel rond. Het is een makkelijke en goedkope oplossing voor iedereen.”

Ontwikkelen

Of de app daadwerkelijk ontwikkeld gaat worden is nog de vraag. „De mevrouw van de gemeente die ons begeleidde was heel enthousiast over het idee”, zegt Tessa. „Hoe het verder gaat lopen weten we nog niet, maar we gaan zeker nog in gesprek met de gemeente.”

Naast het bedenken van de app, hebben de studenten ook een introductiefilmpje gemaakt voor Truber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.