13 jaar na zijn dood: Pim Fortuyn in vier uitspraken
Het is vandaag precies 13 jaar geleden dat Pim Fortuyn, destijds lijsttrekker van de LPF, het leven werd ontnomen door Volkert van der Graaf, een milieuactivist uit Harderwijk. De vermoorde politicus wordt nog altijd jaarlijks herdacht door zijn aanhangers. Vanavond om 18.06 is er een herdenking bij het borstbeeld van Fortuyn op de Pim Fortuynplaats in Rotterdam.
Na de beladen 4 en 5 mei is dus ook 6 mei een dag om stil te staan bij deze gebeurtenis. Vier uitspraken van Fortuyn waarin duidelijk wordt wie de man die op 6 mei 2002, een week voor de Tweede Kamerverkiezingen, werd vermoord, nu precies was en waar hij voor stond.
‘Ik zeg wat ik denk, en doe wat ik zeg. At your service!’
Bovenstaande is één van de bekendste uitspraken van Fortuyn. Sinds de massale toename van social media zegt iedereen wat ‘ie denkt – Twitter en Facebook staan vol met prominente meningen. In 2002 betekende deze uitgesproken mening voor Pim echter zijn grote doorbraak. De flamboyante politicus nam geen blad voor de mond en stond bekend om zijn markante uitspraken.
Lees ook: Teeven en Teeuwen dingen mee om Pim Fortuynprijs
‘U bent een buitengewoon minderwaardig mens’
…aldus de socialistische coryfee Marcel van Dam tegen Fortuyn tijdens een pittige discussie in het VARA-debatprogramma Het Lagerhuis. De aanleiding van de discussie: het boek van Fortuyn, ‘Tegen de islamisering van Nederland’. Van Dam bleef Fortuyn onderbreken en besloot uiteindelijk dat hij een ‘buitengewoon minderwaardig mens’ was. De beelden staan sinds de moord op Fortuyn niet meer in de omroeparchieven van de VARA. Het fragment kan zelfs niet straffeloos gebruikt worden in documentaires. Het debat is gelukkig nog wel op YouTube terug te zien:
‘Ik ga zelfs met ze naar bed, meneer de Imam’
„Heb ik weleens eerder met moslims gesproken? Ik ga zelfs met ze naar bed, meneer de Imam,” antwoordde Fortuyn op een vraag van imam Abdullah Haselhoef.
Fortuyn pleitte voor een uitermate restrictief vreemdelingenbeleid. Hij wilde de grenzen dichtgooien en het Vluchtelingenverdrag opzeggen. Ook wilde hij een toezicht op islamitische organiaties binnen Nederland. „Wat mij betreft worden er nul asielzoekers toegelaten. Ik vind 16 miljoen Nederlanders wel genoeg. Het is een vol land,” vertelde hij in een geruchtmakend interview tegen de Volkskrant op 9 februari 2002. Het interview betekende het einde van zijn carrière als lijsttrekker van Leefbaar Nederland.
Lees ook: Foto’s: Nederland herdenkt Pim Fortuyn
Volgens Fortuyn zonderde de islam mensen af, en zagen moslims de niet-moslims als een minderwaardig soort mensen. „De islam is achterlijk, ik zeg het maar, het is gewoon een achterlijke cultuur.”
‘Dit moet ophouden! Het demoniseren moet stoppen!’
„Als mij iets overkomt, en ik ben blij dat u mij de gelegenheid geeft om het zeggen, dan zijn ZIJ medeverantwoordelijk. Ze hebben dan misschien niet de trekker overgehaald, maar ZIJ hebben het klimaat geschapen. Dit moet ophouden! Het demoniseren moet stoppen!” sprak Fortuyn in de uitzending van Robert Jensen. Fortuyn werd volgens zichzelf, en velen waren het met hem eens, gedemoniseerd door de media en de Haagse politici. Na de moord op Fortuyn dienden advocaten Gerard Spong en Oscar Hammerstein zelfs een aanklacht in namens Lijst Pim Fortuyn tegen verschillende politici en NRC Handelsblad wegens het demoniseren van Fortuyn. De aangedragen beschuldigingen werden door het OM echter niet strafbaar geacht.