Emma Jansen
Emma Jansen Binnenland 5 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel ophef over idee om Keti Koti nationale feestdag te maken: ‘Waarom Suikerfeest ook niet?’

Keti Koti: de dag dat de afschaffing van slavernij wordt herdacht en gevierd. Eerder sprak minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf zich uit over het invoeren van een nieuwe nationale feestdag. Maar lang niet iedereen is het daar mee eens. Ook VVD-Tweede Kamerlid Pim van Strien is niet te spreken over het idee.

158 jaar geleden werd de slavernij in Suriname en het Caribische gebied afgeschaft. Op 1 juli wordt Keti Koti jaarlijks groots gevierd in Suriname. Het is een belangrijk moment in de geschiedenis van ons land en daarom zetten veel mensen een vraagteken bij waarom het nog geen nationale feestdag is. „Ik vind dat dit deel van de geschiedenis, de grootsheid hiervan, nog helemaal niet zichtbaar is”, vertelde D66-minister Dijkgraaf in WNL Op Zondag. „Het moet een belangrijk deel en permanente plek hebben in ons cultureel erfgoed.” Dijkgraaf wil hiermee niet direct zeggen dat de vrije dag er volgens het kabinet ook moet komen. Daarnaast vindt hij dat de keuze samen met de gemeenschap gemaakt moet worden.

Niet iedereen deelt dezelfde mening over het invoeren van een nationale feestdag op Keti Koti. Van Strien en verschillende twitteraars denken er heel anders over. De VVD’er noemt het eerder een „slecht plan” dan een interessante gedachte. „Als er al een nieuwe vrije dag komt, in goed overleg met werkgevers, dan Nationale Bevrijdingsdag 5 mei. Die dag vieren we de vrijheid en democratie van álle Nederlanders”, twittert Van Strien.

Reacties op vrije dag Keti Koti

De meningen op Twitter zijn verdeeld. Sommigen vinden dat Keti Koti belangrijk is voor de hele Nederlandse gemeenschap, niet alleen inwoners van Suriname. Maar anderen willen juist hun vrije dag niet inleveren voor iets wat voor hen niet heel belangrijk is. CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal, te gast bij Goedemorgen Nederland, vindt het overbodig om hier gelijk een groot politiek issue van te maken. Volgens Bontenbal is het gesprek over een vrije dag niet het belangrijkste onderwerp van het slavernijverleden. Hij vindt het daarnaast ook onnodig dat Van Strien op Twitter reageert op de uitspraken van Dijkgraaf. Volgens Bontenbal wordt de discussie over het slavernijverleden gevoerd. „Het wordt bespreekbaar gemaakt en dat wij daar een volwassen gesprek over hebben, is ontzettend goed”, zegt Bontenbal.

„En waarom het Suikerfeest ook niet? In het kader van gelijkwaardigheid en respect lijkt mij dat logisch”, wordt er getwitterd. Het is lastig om te bepalen of Keti Koti een nationale feestdag gaat worden. De keuze wordt samen met de gemeenschap genomen, maar als de meningen zo erg verdeeld zijn, is het nog maar de vraag of ze eruit gaan komen.

‘Meest beruchte moordenares’ van Australië komt na 20 jaar tóch vrij: dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.