Pim Pauwels
Pim Pauwels Gezondheid 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarschuwing voor fitnessmiddelen: ‘Zijn gevaarlijker dan je denkt’

Wie weleens een scoop neemt als pre-workout is gewaarschuwd: dit soort populaire fitnessmiddeltjes zijn gevaarlijker dan je denkt. Dat zegt de Dopingautoriteit. Die waarschuwt jongeren en hun ouders om weg te blijven van de middeltjes.

Het AD schrijft dat sommige producten, die vaak hevig gepromoot worden op sociale media, verboden stoffen als DMAA (dimethylamylamine) bevatten. Die soort stoffen vallen onder de dopingwet en leiden in het ergste geval tot hartproblemen en beroertes.

Fitnessmiddelen met hippe namen als ‘boost’, ‘blast’ en ‘power’

Hans Wassink van de Dopingautoriteit zegt tegen de krant dat vooral jongeren die veel aan fitness doen vatbaar zijn voor de reclames van de middeltjes. Die worden ook wel pre-workout-supplementen genoemd, omdat ze vóór het sporten worden gebruiken. Ze beloven de gebruiker meer energie en uithoudingsvermogen en worden daarom steeds populairder.

Dat aanprijzen doen met name fitfluencers, influencers die op hun sociale media laten zien welke positieve effecten het leven van een fanatieke sporter heeft. De producten hebben „allerlei hippe namen als ‘boost’, ‘blast’ en ‘power’, die heel onschuldig overkomen”, zegt Wassink. Maar wat er precies voor ingrediënten in zitten, dat is vaak niet bekend. „Je beseft je niet wat je in huis haalt.”

Slaapproblemen of hartritmestoornissen

Wassink waarschuwt ook voor middeltjes waar de ingrediënten wel bekend zijn. Die kunnen ook riskant zijn, vooral vanwege de hoeveelheid cafeïne die in de producten zit. Soms gaat het om zo’n grote hoeveelheid dat er slaapproblemen of hartritmestoornissen kunnen optreden.

„Zeker als jongeren zich niet houden aan de voorgeschreven hoeveelheid, of zulke producten combineren met energiedrankjes waar ook al veel cafeïne in zit”, voegt Wassink toe.

Ook deze risico’s kleven aan gebruik van fitnessmiddelen

Het AD schrijft over meer risico’s bij het gebruik van pre-workout-supplementen. Zo zou het de stap naar het gebruik van drugs verkleinen. Er ontstaat namelijk een ‘slik-normaliteit’: het normaal vinden om supplementen te slikken die je een boost geven.

Daarnaast zien experts dat er soms eetproblemen ontstaan bij fanatieke gebruikers van de supplementen. Sommige jongeren gaan hun gewone voeding vervangen met pre-workouts.

Personal trainer onthult trucjes achter misleidende fitness-Instagramfoto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.