Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Opvallend 8 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Kunstenaar biedt met bloed besmeurde boeken van prins Harry te koop aan

Boeken besmeurd met bloed. De Russische anti-oorlogskunstenaar Andrei Molodkin heeft zich eraan gewaagd met 25 uitgaven van Spare, de autobiografie van de Britse prins Harry. Molodkin wil daarmee een statement maken.

Het statement met de boekensmeur-actie maakt Molodkin tegen de uitspraken van Harry over Afghanistan. De Britse prins vertelt in zijn boek dat hij tijdens zijn diensttijd in Afghanistan 25 mensen heeft gedood. De prins gaf toe dat hij degenen die hij doodde niet zag als „mensen”, maar als „schaakstukken” die van het bord waren gehaald.

Kritiek van kunstenaar op prins Harry

Daarover zegt Molodkin: „Prins Harry schept op over het doden van de Taliban alsof het slechteriken in een videogame zijn. Vervolgens gebruikt hij een droevig verhaal om boeken te verkopen over drugsgebruik, seks en dodelijke veroveringen.” De kunstenaar is van plan de boeken te verkopen vanaf 2 mei, slechts een aantal dagen voor de kroning van Charles op 6 mei. Dat schrijft het Britse Sky News.

Het is niet de eerste keer dat Molodkin een statement maakt tegen de uitspraken van Harry. Vorige maand projecteerde hij een met bloed gevulde sculptuur van Harry op de St Paul’s Cathedral in Londen. Molodkin zei dat een deel van het gedoneerde bloed voor het sculptuur nu is gebruikt om zijn „alternatieve Spare“-boeken te maken.

Met bloed besmeurde boeken

Molodkin vertelde Sky News vorige maand dat Harry’s opmerkingen hem „heel erg boos” hadden gemaakt en dat hij „de St Paul’s Cathedral wilde doordrenken met het bloed van Afghaanse mensen” door zijn beeld op het monument te projecteren. „Het leek op een safari-situatie. Hoe hij het vertelde, voor hem is het net een computerspel.”

De met bloed besmeurde boeken zijn in mei te koop voor 8000 Britse pond (ruim 9000 euro) per stuk. Molodkin wil de opbrengst geven aan Afghaanse goede doelen.

Zorgen over jongeren die handelen in zwaar vuurwerk: ‘Het zijn de grote jongens van de toekomst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.