Judith Tielemans
Judith Tielemans Nieuws 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Joshua Nolet in Khalid & Sophie open over depressies: ‘Ik was zo moe’

Vijf loodzware winters heeft de zanger van Chef’Special moeten doorstaan, voordat hij begon met antidepressiva. Dat vertelde Joshua Nolet gisteren in de talkshow Khalid & Sophie. Samen met zijn vriend Splinter Chabot, die bekend is al schrijver en presentator, heeft hij een podcast opgenomen waarin zij praten met een psychiater over hun problematiek.

Zo kampt Nolet met heftige depressies en heeft Chabot last van een angststoornis.

Zelf omschrijft Nolet zijn depressie als een periode waarin al zijn nieuwsgierigheid en zin in het leven verdampt. „Als ik echt depressief ben, dan word ik wakker en denk ik: waarom zou ik überhaupt uit bed komen? Er is gewoon een stem die tegen je zegt: je bent niets waard, je zou iedereen een plezier doen om ermee te stoppen.”

‘Ik heb altijd gedacht dat ik de depressies zelf moest oplossen’

Dat de zanger van Chef’ Special vijf jaar heeft gewacht met het nemen van medicatie tegen zijn depressies, kan hij goed verklaren. „Ik heb altijd het gevoel gehad alsof ik het zelf moet doen. Je moet het zelf oplossen. Dat heb ik altijd gedacht. Op een gegeven moment zei mijn psyche tegen me: waarom moet je eigenlijk zo lijden? Als mensen suikerziekte hebben, is het niet erg als ze daar elke dag iets voor nemen. Op een gegeven moment was ik ook moegestreden. Toen dacht ik: ik probeer het gewoon. En na een maand was ik stabieler, helderder en blijer.”

Ook Chabot, met wie Nolet bevriend is sinds het programma Wie Is De Mol, kwam er na de podcast achter dat hij wel degelijk problemen had. Zo vertelt hij over zijn angst om een winkel alleen binnen te stappen, omdat hij zo graag de verkoper wil pleasen, dat hij bijna nooit zonder lege handen naar buiten komt. „Ik ben gewend om met vriendinnen af te spreken als ik ergens heen ga. Toen ik voor het eerst op kamers woonde in Amsterdam, had ik alleen maar crackers met kaas in huis. Ik durfde niet naar de supermarkt. Op een gegeven moment ga je manieren bedenken om toch ergens heen te gaan. Dan ging ik met mensen bellen, terwijl ik naar de supermarkt ging.”

‘Er zou meer openheid moeten komen over hoe kwetsbaar we zijn’

Maar dat zijn niet de enige ‘ongezonde’ gedachtes die door het hoofd van Chabot gaan. „Als Joshua aan mij vraagt of ik blijf eten, denk ik dat hij dat zegt uit beleefdheid. En niet omdat hij het meent”, vertelt de schrijver.

Volgens psychiater Femke Verduin, met wie de twee de podcast hebben opgenomen, is het belangrijk om makkelijker met elkaar over deze dingen te praten. „Er zou meer openheid moeten komen over hoe kwetsbaar we zijn als mens.”

Bekijk Khalid & Sophie terug via NPO.

Rechtszaak Peter R. de Vries moet opnieuw, omdat een rechter is verhuisd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.