Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 6 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ophef op Cyprus over songfestivalnummer over de duivel

Een groep christenen heeft zaterdag in Nicosia gedemonstreerd tegen de inzending van Cyprus voor het Eurovisiesongfestival. Ze zijn boos omdat het nummer de duivel zou verheerlijken.

Het lied heet El Diablo (De Duivel) en zorgt al een tijdje voor ophef op Cyprus. De publieke omroep RIK is bedreigd met brandstichting, een online petitie is al zo’n 19.000 keer ondertekend. Ook de kerk bemoeit zich met alle ophef en heeft de regering gevraagd om het omstreden nummer terug te trekken omdat Cyprus zich er over de hele wereld belachelijk mee zou maken.

‘Cyprus houdt van Christus’

Betogers stonden vandaag met borden met daarop teksten als ‘Een vreedzaam nee tegen El Diablo’ en ‘Cyprus houdt van Christus’ voor het hoofdkantoor van de publieke omroep. Eén van de demonstranten probeerde met een groot kruis in de hand over het toegangshek van het terrein te klimmen. Bij de demonstratie was politie aanwezig, maar hoefde volgens de krant Cyprus Times niet in te grijpen.

De omroep blijft ondanks alle ophef achter de inzending voor het songfestival staan. Het lied zou niet gaan over verheerlijking van de duivel maar over een vrouw die probeert weg te komen bij een slechte man. Ook de regering wijst de kritiek af en verwijst naar de vrijheid van kunstenaars.

Zangeres blij met commotie

De zangeres van El Diablo, de Griekse Elena Tsagrinou, is door alle commotie in korte tijd erg populair geworden. „We hebben in een paar dagen tijd een miljoen views op YouTube bereikt”, schrijft ze op social media.

Het Eurovisiesongfestival is tussen 18 en 22 mei in Rotterdam. De inzending van Nederland, het nummer Birth of a new age van Jeangu Macrooy, daalde vandaag in de lijst van de bookmakers. Het nummer heeft volgens de lijst nog maar 1 procent kans om dit jaar te winnen.

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.