Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Bekende Zuid-Afrikaanse danser en activist doodgestoken door meisje

De bekende Zuid-Afrikaanse danser en choreograaf Kirvan Fortuin, die in Nederland woonde en werkte, is zaterdagochtend neergestoken, waarna hij aan zijn verwondingen overleed. Een 14-jarig meisje is als verdachte aangehouden.

De 28-jarige danser was oprichter van de Kirvan Fortuin Stichting en pendelde al jaren heen en weer tussen zijn vaderland en Nederland. Hij werkte voor verschillende Nederlandse opdrachtgevers, trad op in de Rotterdamse Schouwburg, en was ook veel in Amsterdam. Hij was verbonden aan meerdere Nederlandse festivals en stichtingen, zoals de Stichting Festival voor het Afrikaans.

Ruzie

Volgens de politie kreeg hij in de nacht van vrijdag op zaterdag ruzie met een minderjarig meisje in Macassar. Het meisje zou hem daarbij hebben neergestoken. Over de aanleiding en precieze gebeurtenis is nog weinig bekend, net als over de dader. Wel dat de persoon die is gearresteerd een 14-jarig meisje is.

De politie onderzoekt de moord, en wil ook nog niet veel kwijt. „De 28-jarige man overleed op weg naar het ziekenhuis”, liet woordvoerster Noloyiso Rwexana wel weten. „De verdachte is inderdaad 14 jaar en zal worden voorgeleid volgens het kinderrecht.”

Fortuin, die in zijn korte leven vele malen is onderscheiden vanwege zijn verdiensten in de schone kunsten, was ook een prominente voorvechter in de LHBTQI-gemeenschap en merkte hoe moeilijk dat soms was. „Ik ben veroordeeld, bekritiseerd, bespot, gedwarsboomd, getreiterd en zelfs met de dood bedreigd omdat ik ben wie ik ben, en om het werk dat ik doe”, vertelde hij daarover.

Rotterdam

In een video op YouTube prijst Fortuin vooral Rotterdam aan, dat hij een „prachtige kunstzinnige stad” noemt. „Ik ben graag in Rotterdam. Vooral in het gebied rondom de Markthal, en bij de Erasmusbrug, dat ook zo dichtbij het centrum is.”

De 28-jarige Fortuin genoot bekendheid in zowel Zuid-Afrika als Nederland. De minister van Cultuur en Sport van de provincie West-Kaap, Anroux Marais, zei in een reactie dat „Fortuin een voorbeeld was hoe hard werken en talent de weg kunnen openen naar succes. Hij was een rijzende ster in Zuid-Afrika en had een veelbelovende toekomst voor zich”. Fortuin werkte veel voor een aantal Nederlandse festivals, dansgroepen en stichtingen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.