Metro
Metro Nieuws 8 mei 2020 / 09:57 uur

Vóóraf kaartje Giethoorn kopen: ‘Het is nu veel te druk’

Zin om binnenkort een uitje naar Venetië van het Noorden te maken? Dan moet je waarschijnlijk wel vooraf een ticket kopen.

Toeristen die Giethoorn willen bezoeken, moeten van tevoren een kaartje kopen, stelt Vereniging Dorpsbelangen Giethoorn ’t Gieters Belang voor in een brief aan de gemeente. De toeristische straatjes en grachten in het waterdorp zijn dan alleen nog toegankelijk voor bezoekers die hebben gereserveerd en natuurlijk voor bewoners zelf. Op het water geldt eenrichtingsverkeer en een inhaalverbod.

Te druk

View this post on Instagram

Locals and tourists move themselves most of the time by whisper🚣‍♀️ in @giethoorn_village 🇳🇱 📸 by @rayanti

A post shared by Giethoorn🇳🇱 (@giethoorn_village) on

Op die manier wil de actieve dorpsvereniging voorkomen dat het dorp helemaal afgesloten moet worden zolang de coronacrisis voortduurt. Het is in Giethoorn namelijk elk weekend te druk, zo laten ze weten. Met Pasen gold al een vaarverbod en vanaf zaterdag heeft de gemeente Steenwijkerland voor overdag een fietsverbod ingesteld langs de grachtjes, dat zelfs geldt voor de inwoners van het dorp.

Volgens ’t Gieters Belang is gebleken dat anderhalve meter afstand houden op de smalle paden onmogelijk is. „Mensen gaan niet opzij. Als er eenrichtingsverkeer op de paden komt, zoals de gemeente overweegt, ontstaan juist nog meer opstoppingen zodra toeristen stil blijven staan. De gezondheid van de dorpsbewoners en de bezoekers is in het geding."

Coronamaatregelen en 1,5 meter economie in Giethoorn.De afgelopen weken hebben de Gemeente Steenwijkerland, Giethoorn…

Gepostet von Gieters Belang am Donnerstag, 7. Mai 2020

Reserveringssysteem

Tijd voor actie dus. Toeristen zouden kunnen reserveren bij botenverhuurders, musea en op termijn ook bij restaurants, stelt de dorpsvereniging voor. Via een gedeeld systeem wordt in de gaten gehouden wanneer het maximale aantal gasten is bereikt. Bezoekers mogen het dorp alleen in als ze een ticket kunnen laten zien. Bewoners zouden vrij kunnen wandelen, varen en fietsen als het aantal toeristen aan banden wordt gelegd.

View this post on Instagram

#giethoorn #travel #netherlands #canoneos1200d

A post shared by arifvianto (@b.arifvianto) on

„Uiteraard zijn we er voorstander van dat de Gieterse economie langzaamaan weer kan opstarten en ondernemers hun bedrijfsactiviteiten op kunnen pakken. Maar uitgangspunt daarbij moet in onze ogen zijn dat bij alle ontwikkelingen en activiteiten de volksgezondheid van bewoners en bezoekers gewaarborgd moet zijn!"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vóóraf kaartje Giethoorn kopen: ‘Het is nu veel te druk’
Sluiten