Metro
Metro Nieuws 8 mei 2020 / 11:00 uur

Bioscoopfilms vanaf 1 juni: ‘Het wordt puzzelen’

Op 1 juni opent het doek weer voor veel filmtheaters. De vraag is nog wel even welke films ze gaan vertonen.

De Nederlandse bioscopen overleggen momenteel met de distributeurs over welke films er te zien zullen zijn als de theaters op 1 juni weer hun deuren mogen openen. Dat heeft directeur Gulian Nolthenius van bioscoopkoepel NVBF vrijdag gemeld.

Al gestreamd

„Het wordt puzzelen”, erkent hij. „Ik kan mij voorstellen dat films die half maart volle zalen trokken in reprise zullen gaan, zoals De Beentjes van Sint-Hildegard met Herman Finkers. Maar andere titels die het goed deden, zoals de horrorfilm The Invisible Man, zijn inmiddels al op een streamingplatform gelanceerd.”

Het is ook de vraag hoeveel distributeurs nieuwe titels durven uit te brengen als er maar heel weinig publiek toegelaten kan worden, bevestigt Nolthenius. „Met dertig mensen in een zaal is minder geld te verdienen dan met een volle zaal in de oude situatie."

Blockbusters

Toch heeft distributeur Gusto al gemeld in de week van 1 juni in elk geval twee nieuwe films uit te gaan brengen: het Franse drama Filles de Joie en de Engelstalige thriller I see you. Grote studio’s Warner en Disney bevestigen dat de blockbusters Tenet en Mulan half juli uitkomen, ondanks alle coronabeperkingen waar de theaters dan nog onder gebukt gaan.

De NVBF ziet het vooral als een belangrijke taak de komende weken om het publiek duidelijk te maken dat een bezoekje aan de bioscoop geen risico’s met zich meebrengt. „We varen op de overheid en de experts van het RIVM", stelt de voorzitter. „We willen natuurlijk niet dat het publiek of ons personeel worden blootgesteld aan enig risico."

Andere landen

Filmonderzoek Nederland was nieuwsgierig hoe het zat in andere landen en is de buitenlandse bioscoopwereld ingedoken.

  • In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen mogen bioscopen per 30 mei hun deuren weer openen. Anderhalve meter afstand bewaren is een vereiste (ook buiten de zalen).
  • In Ierland mogen bioscopen waarschijnlijk op 10 augustus weer open. 2 meter afstand bewaren is daarbij verplicht. Aanvullende maatregelen worden op een later moment bekend gemaakt.
  • In Noorwegen zijn de bioscopen sinds gisteren weer open. Per zaal geldt een maximum van 50 bezoekers en er moet 1 meter afstand bewaard worden.
  • In Tsjechië gaan bioscopen per 11 mei weer open, twee weken eerder dan gepland. Er geldt een maximum van 100 bezoekers. Het is onbekend of dit per zaal of per bioscoop is.
  • In het Verenigd Koninkrijk zijn exploitanten nog in gesprek met de overheid over voorzorgsmaatregelen voor de bescherming van bezoekers en medewerkers. Men hoopt eind juni weer open te gaan. Op 10 mei geeft Boris Johnson een toespraak over een eventuele versoepeling van maatregelen, mogelijk ook voor bioscopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bioscoopfilms vanaf 1 juni: ‘Het wordt puzzelen’
Sluiten