Metro
Metro Nieuws 18 mei 2020 / 21:52 uur

Koning slash vroegere Prins Pils: Festivals onmisbaar voor Nederland

Koning Willem-Alexander bevestigt de onmisbaarheid van festivals in het Nederlandse cultuurlandschap en de inspiratie die de festivals bieden.

Dat festivals net zo bij Nederland horen als een flesje water of koud biertje op dat festival, weet ook onze eigen koning, de vroegere Prins Pils. Koning Willem-Alexander heeft namelijk in een gesprek met verschillende festivalorganisaties zijn grote waardering uitgesproken voor festivals in Nederland. Directeuren van Oerol, De Parade, Wonderfeel, Holland Festival en Mojo Concerts spraken maandag online met de koning.

Afgelaste festivals

Het gesprek ging over de afgelaste festivals door de coronacrisis. Koning Willem-Alexander bevestigde de onmisbaarheid van festivals in het Nederlandse cultuurlandschap en de inspiratie die de festivals bieden aan makers en publiek. Volgens de koning is het positief dat festivals nu nieuwe vormen onderzoeken om hun festival digitaal door te kunnen laten gaan. Ook sprak hij zijn zorgen uit over alle mensen die nu zonder werk zitten en hoopt hij dat samenkomsten snel weer mogelijk zijn.

Oerol

De organisatie van Oerol is blij met het gesprek met de koning, laten ze via Instagram weten. „De koning stak ons een hart onder de riem en deelde dat hij zich realiseert hoe belangrijk en verbindend festivals voor mensen zijn. Ook ervaart de koning het als positief dat festivals nieuwe vormen onderzoeken, die in de toekomst ook bruikbaar zijn. Hij sprak wel de hoop uit dat het nieuwe normaal een tussenfase is op weg naar het oude normaal, zodat iedereen straks weer onbekommerd kan genieten van samenkomen, en alle makers en ZZP’ers weer aan de slag kunnen.”

Vaccin

Het kabinet gaf aan dat grote festivals pas weer kunnen plaatsvinden als er een vaccin beschikbaar is. Oerol is erg blij dat de koning het initiatief heeft genomen om de festivalsector een hart onder de riem te steken.

Cultuur

Behalve de festivals hebben ook theaters en cultuurproducenten het moeilijk. De vier grote steden schreven maandag een brandbrief aan het kabinet om snel met een stevig noodplan te komen om te voorkomen dat de Nederlandse cultuursector kapot gaat. Er is de laatste weken veel kritiek op cultuurminister Ingrid van Engelshoven die stelde dat de cultuursector blij moest zijn met de 300 miljoen euro die zij heeft uitgetrokken, vooral voor de gesubsidieerde instellingen. Driekwart van de Nederlandse cultuursector is niet gesubsidieerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Koning slash vroegere Prins Pils: Festivals onmisbaar voor Nederland
Sluiten