Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 mei 2020 / 10:33 uur

Grote brand in Haagse studentenflat

In een studentenflat in Den Haag woedde zondag een zeer grote brand. Het vuur is inmiddels uit, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd, zeven anderen zijn ter plaatse nagekeken.

De brand is uitgebroken in een appartement op de zestiende verdieping van de flat De Struyck aan het Rijswijkseplein. Er ging een explosie aan de brand vooraf. Waardoor die werd veroorzaakt is nog onbekend. Ook in omliggende appartementen woedde vervolgens brand. De situatie was snel onder controle. De brandweer ging over op nablussen, ventileren en het controleren van de appartementen op koolmonoxide.

Bewoners studentenflat geëvacueerd

De bewoners van de flat werden geëvacueerd. Om hoeveel mensen het ging, weet de woordvoerder niet precies. De evacués werd verteld dat ze weer terug naar hun huis konden zodra alles was gecontroleerd en weer veilig blijkt te zijn. Er kon nog niets worden gezegd over de ontstane schade.

Het doorgaans zeer drukke Rijswijkseplein werd afgesloten voor verkeer. De hulpdiensten riepen mensen op het plein te vermijden en de in groten getale aanwezige hulpverleners de ruimte te geven.

Veel kijkers

In de buurt van het afgezette gebied staan veel mensen, veelal jongeren, toe te kijken.

Vervoersbedrijf HTM meldt dat de tramlijnen 1, 9, 11, 12, 15, 16 en 17 omrijden en niet stoppen bij het nabijgelegen station Hollands Spoor.

Bewoners terug naar huis, of naar een hotel

Nadat het vuur was geblust, deed de politie nog enige tijd onderzoek. Aan het eind van de middag werd het negentien verdiepingen tellende pand vrijgegeven en konden de bewoners – op die van de zestiende etage na – terug naar hun huis.

De flat telt volgens Staedion 380 woningen. Een deel van de bewoners van de zestiende verdieping kan later zondag naar huis. De rest kan terecht in The Student Hotel.

Rijksuniversiteit Leiden heeft noodnummer opgesteld

De Rijksuniversiteit Leiden heeft in verband met de brand in de studentenflat een noodnummer opengesteld voor gedupeerde bewoners (071-5271132). De universiteit belooft te proberen de getroffen studenten zo goed mogelijk te helpen.

Klachten over veiligheid in de flat

De woordvoerder van de woningcorporatie erkent dat er eerder klachten waren over veiligheid in de flat, waar de Haagse PvdA zich begin dit jaar volgens Omroep West over roerde. Volgens de zegsman ging dit over de toegankelijkheid en vreemden die in het complex zouden verblijven en voor zover hij wist niet over brandveiligheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote brand in Haagse studentenflat
Sluiten