Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mei 2020 / 16:47 uur

Grootste krimp ooit in de VS: ruim 20 miljoen banen weg

Krimp om kramp van te krijgen in de VS.

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in april gekelderd. Vanwege de coronacrisis hebben veel bedrijven de deuren gesloten en volgens loonstrookverwerker ADP kwam de krimp uit op 20,2 miljoen banen.

Sinds ADP de cijfers bijhoudt, verdwenen er nog nooit zoveel banen in één maand in de Verenigde Staten. Het oude record was 835.000 verloren banen in een maand. Dat dieptepunt werd in februari 2009 bereikt, tijdens de financiële crisis.

De meeste banen, zo’n 16 miljoen, verdwenen in de dienstensector. Daar vallen onder meer winkels, horecagelegenheden en de toeristische sector onder. Bedrijven in die branches werden buitengewoon hard geraakt door de lockdownmaatregelen die in een groot deel van de VS van kracht zijn. Grote bedrijven schrapten 9 miljoen banen, kleine ondernemingen met maximaal vijftig werknemers waren ‘goed’ voor 6 miljoen verdwenen banen.

Werkloosheidsuitkering

De afgelopen weken hadden zich al 26 miljoen Amerikanen bij de overheid gemeld voor een werkloosheidsuitkering. Nog niet al die aanvragen vallen in dit cijfer van ADP, omdat de meetperiode van half maart tot half april liep. In maart verdwenen volgens een bijgesteld cijfer 149.000 banen. Eerder werd daar een banenverlies van 27.000 gemeld.

De cijfers van ADP lopen vooruit op het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. In dat rapport worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grootste krimp ooit in de VS: ruim 20 miljoen banen weg
Sluiten