Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Geologen ontdekken ‘per toeval’ vulkaan in Noordzee

Nederland heeft er een vulkaan bij. Hij ligt in de Noordzee, in een gebied honderd kilometer ten noordwesten van Texel, en werd bij toeval ontdekt door de Geologische Dienst Nederland (GDN).

De drie kilometer diep begraven uitgedoofde vulkaan heeft van zijn ontdekkers de naam Mulciber gekregen, vernoemd naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen.

Mulciber is voor zover we nu weten de vierde vulkaan op Nederlands grondgebied. De andere drie zijn de eveneens dode Zuidwalvulkaan in de Waddenzee (die werd vijftig jaar geleden aangeboord), de actieve vulkanen Mount Scenery op het Caribische eiland Saba en de Quill op het nabijgelegen eiland Sint Eustatius.

Geologen ontdekken 'per toeval' vulkaan in Noordzee

Mulciber is een toevalstreffer

„Een toevalstreffer, die bijdraagt aan onze kennis van de ondergrond van Nederland en ons deel van de Noordzee", zegt Michel van der Meulen over de ontdekking Mulciber. Hij is werkzaam bij onderzoeksinstituut TNO, waar GDN onderdeel van is.

De vulkaan werd ontdekt tijdens het analyseren van gegevens binnen een onderzoek naar de ondergrond van de Noordzee. Ze constateerden opvallende afwijkingen in de structuur van de ondergrond en het aardmagnetisch veld ter plekke. Daarnaast is er vlakbij de locatie een dik pakket vulkanische as en basalt aangeboord. „Deze observaties kunnen tezamen maar op één manier bevredigend verklaard worden: we hebben er een vulkaan bij“, zegt Van der Meulen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.