Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mei 2020 / 14:06 uur

Eindelijk weer met elkaar afspreken en andere versoepelingen in België

Onze zuiderburen laten de teugels een klein beetje vieren.

Na weken van lockdown en uiterst strenge maatregelen, mogen inwoners van België vanaf komende zondag, Moederdag, weer maximaal vier mensen thuis uitnodigen. Bij een volgende afspraak moeten het wel dezelfde mensen zijn. De Belgische premier Sophie Wilmès maakte de versoepeling woensdag bekend na beraad in de Nationale Veiligheidsraad met de leiders van de deelstaten.

Vieren

Het is gezien de afvlakkende coronabesmettingen tijd om de teugels iets te laten vieren. Afspreken in de tuin of op een terras of balkon heeft de voorkeur, en „fysieke afstand blijft noodzakelijk", zei de premier. De politie kan dat niet controleren. Om te voorkomen dat iedereen nog veel langer „in zijn kot" moet blijven, deed Wilmès een sterk beroep op Belgen om zich aan de voorschriften te houden, waarbij ze de woorden „contract" en „burgerzin" in de mond nam.

Alle winkels mogen maandag hun deuren openen met strikte inachtneming van strenge regels. Slechts één klant per tien vierkante meter voor maximaal een halfuur is toegestaan. Voor kleinere winkels wordt een uitzondering gemaakt. Mond- en neusbedekking wordt sterk aanbevolen. Markten mogen nog niet open, maar voedselkraampjes of foodtrucks kunnen wel toestemming aan de gemeente vragen. Sportwedstrijden zijn tot minstens 31 juli verboden.

Het samenscholingsverbod dat sinds half maart geldt, blijft van kracht. Daguitstapjes en ander toerisme zijn voorlopig nog niet toegestaan. Cafés en restaurants blijven tot nader order dicht. Over versoepeling van het verbod op niet-essentiële verplaatsingen wordt nagedacht.

Mondkapjes in België

Ook wordt bekeken wat er mogelijk is bij musea, bibliotheken en dierentuinen. Dat geldt ook voor kappers en schoonheidssalons. Deskundigen denken ook na over het toelaten van meer mensen bij bruiloften en begrafenissen, zei de premier.

Mondkapjes zijn sinds maandag verplicht in het openbaar vervoer en op bushaltes en stations. Die verplichting gaat ook gelden voor luchthavens. In het algemeen wordt het sterk aanbevolen mond en neus te bedekken in situaties waar afstand houden niet mogelijk is, zei de premier.

Eerder was wel al besloten dat een deel van de scholen vanaf 18 mei geleidelijk weer opengaat, hoewel er drie dagen daarvoor al mag worden proefgedraaid. Niet meer dan veertien leerlingen in de klas, en een mondkapje is verplicht vanaf 12 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eindelijk weer met elkaar afspreken en andere versoepelingen in België
Sluiten