Metro
Metro Nieuws 6 mei 2020 / 14:28 uur

Nieuw: mondkapjesplicht in het openbaar vervoer

Een ‘niet-medisch’ mondkapje als je met de trein, bus, tram of metro reist.

Cruciaal is het openbaar vervoer, zei Rutte in de persconferentie woensdagavond. „Reis niet onnodig, loop op fiets zoveel mogelijk. Ga op een drukke zomerdag niet met z’n allen in de tram naar het strand."

Specifiek voor het openbaar vervoer geldt dat capaciteit omhoog moet: „Ov-bedrijven rijden vanaf 1 juni weer de normale dienstregeling." Omdat altijd afstand houden simpelweg niet mogelijk is, draagt iedereen vanaf 1 juni in het openbaar vervoer een mondkapje. „Daar moeten we zelf voor zorgen, je kunt ze zelf maken of kopen, maar gebruik niet-medische mondkapjes, die niét voor de zorg zijn." En wie er geen draagt, riskeert een boete.

Advies mondkap

Het kabinet had het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd, omdat het vrijwel onmogelijk is om in het openbaar vervoer anderhalve meter afstand te houden. Als die onderlinge afstand wel strikt gehandhaafd moet worden, dan zou het ov nog hooguit een kwart van de reizigers kunnen vervoeren van het aantal van vóór de coronacrisis, zo had het ministerie van Infrastructuur eerder laten weten.

OV-bedrijven hadden zelf ook al gevraagd om mondkapjes in bussen en treinen. De capaciteitslimiet bij een strikte naleving van de anderhalve meter afstand is nu namelijk al bereikt, schreef het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) in een brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Daarnaast moet er duidelijkheid komen over hoe reizigers zich moeten gedragen. Op zes treinstations zijn inmiddels markeringen aangebracht om de reizigersstromen zoveel mogelijk in goede banen te kunnen leiden.

De vervoersbedrijven vragen ook om meer geld. Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven is in gesprek over een mogelijk steunpakket, zei ze woensdag voor het crisisberaad.

Steeds meer landen verplichten op bepaalde plekken het gebruik van mondkapjes, zoals in supermarkten en het openbaar vervoer. De gedachte hierachter is dat mensen met een mondkapje op mogelijk minder besmettelijk zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuw: mondkapjesplicht in het openbaar vervoer
Sluiten