Loren Snel
Loren Snel Nieuws 6 mei 2020 / 09:56 uur

DENK zet fractievoorzitter Azarkan uit partij

Het bestuur van de politieke partij DENK heeft Farid Azarkan per direct ontzet uit zijn lidmaatschap. Dat maakt de partij in een mail en persbericht aan verschillende media bekend.

De aanleiding is volgens het bestuur dat Azarkan de partij "op onredelijke wijze benadeelt en handelt in strijd met het belang van DENK en met gemaakte afspraken en besluiten". Dit laat bestuurslid en Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk in een mail weten.

Het bestuur somt in een brief aan Azarkan een reeks gedragingen op waarmee hij de partij schade zou hebben berokkend. De fractievoorzitter mag daarom niet langer spreken en handelen namens DENK, noch de partij vertegenwoordigen, schrijft het bestuur.

DENK noemt gedrag Azarkan ‘openlijke rebellie’

Daaronder vallen onder andere twee van zijn tweets. Deze postte hij tijdens een reis naar Istanbul met fractievoorzitter Tunahan Kuzu. De tweets deden het volgens het DENK-bestuur voorkomen alsof Azarkan de toekomst van de partij zelf wilde bepalen, samen met één ander lid. Dit ziet het bestuur als „openlijke rebellie".

Azarkan ‘intimideerde’ en ‘schoof schuld in andermans schoenen’

Volgens het persbericht heeft Azarkan onder andere geprobeerd zijn eigen fouten in het afhandelen van een klacht van een vrouwelijk partijlid over fractiegenoot Kuzu in de schoenen van de voorzitter te schuiven. Het daaropvolgende onafhankelijke en openbare onderzoek naar de kwestie zou hij bovendien actief hebben tegengewerkt.

Ook zouden er meerdere klachten zijn binnengekomen van medewerkers, bestuursleden en lokale fractievoorzitters. Hij zou hen hebben geïntimideerd te behoeve van steun aan door hem gepromote verklaringen.

Financiële verplichtingen ontdoken

Verder wordt Azarkan er in het persbericht van beschuldigd zijn financiële verplichtingen aan de partij al een jaar niet te zijn nagekomen. Ook zou hij DENK-bestuursleden de inloggegevens van de DENK-Facebookpagina hebben ontzegt. Hierdoor zou alleen nog communicatie mogelijk zijn geweest van Azarkans „eigen propoganda"

Azarkan zou woensdagochtend zijn ingelicht. Hij is niet voor commentaar bereikbaar.

Al wekenlang lopen de conflicten hoog op in de partij. Ze ontstonden toen oprichters Tunahan Kuzu en Öztürk ruzie met elkaar kregen. Nadat Kuzu was teruggetreden als partijleider en fractievoorzitter, riep zijn tijdelijke vervanger Azarkan het bestuur op weg te gaan. Ook de partijraad en de jongerenbeweging vroegen hierom. Een interim-bestuur zou orde op zaken moeten stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
DENK zet fractievoorzitter Azarkan uit partij
Sluiten