Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Angst voor tweede ronde na nieuwe besmettingen in Wuhan

Chinezen bang na nieuwe besmettingen in Wuhan, net nu de economie weer wordt aangezwengeld.

In China is de vrees voor een tweede besmettingsgolf van het coronavirus toegenomen nadat in de stad Wuhan nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, zo meldt de South China Morning Post maandag. Wuhan geldt als het epicentrum van de virusuitbraak. Afgelopen weekend raakten ook al mensen besmet in Shulan, een stad in het noordoosten van het land.

Nieuwe besmettingen

In Wuhan zijn zes nieuwe besmettingsgevallen bekendgemaakt. Dat is voor het eerst sinds 8 april, toen de lockdown van de miljoenenstad werd opgeheven. De nieuwe gevallen zaten al in quarantaine.

„Op dit moment staat Wuhan nog steeds onder enorme druk om de pandemie onder controle te krijgen", laten de lokale autoriteiten weten. „We moeten altijd in gedachten houden dat we zowel de geïmporteerde gevallen als de lokale gevallen onder controle houden, en de heropleving van COVID-19 daarmee op afstand houden."

Volgens persbureau Reuters wil Wuhan in de hele stad coronatesten uitvoeren voor een periode van tien dagen. Dat zou in een intern document staan, gericht aan alle districtsbesturen in de stad. Die moeten voor dinsdag een gedetailleerd plan presenteren waarin staat op welke manier dit mogelijk moet worden.

Aanzwengelen

De nieuwe besmettingen komen op een moment dat China de economie langzaam weer wil aanzwengelen. Die was in 1992 voor het laatst zo fors gekrompen. In veel grote Chinese steden zitten bioscopen, bars en andere gelegenheden nog op slot, ook moeten mensen verplicht een mondkapje dragen in het openbaar.

De Verenigde Staten geven China de schuld van de pandemie, omdat het virus daar eind vorig jaar voor het eerst uitbrak. China is boos over de beschuldigingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die het virus voorstelt als een Chinese aanval. De VS zeggen aanwijzingen te hebben dat het virus afkomstig is uit een laboratorium bij Wuhan en dat China veel coronadoden had kunnen voorkomen.

‘Dutch friends’

Begin deze maand schreef de Chinese ambassadeur in Nederland een open brief aan zijn „Dutch friends” waarin hij Trumps beweringen tegenspreekt, uitlegt hoe het virus volgens China ontstaan is en wat voor globale impact het heeft. „De pandemie is een ramp, maar het is ook een waarschuwing. Het inspireert ons om de relatie tussen mens en natuur, mens tot mens, overheid en samenleving, land en land te heroverwegen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.