Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

E-sigaret nog slechter dan gedacht

De e-sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken, maar de elektronische sigaret is schadelijker dan gedacht.

Dat meldt het Trimbos-instituut dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) onderzoek doet naar de rookwaar. Staatssecretaris Paul Blokhuis bekijkt of nieuwe maatregelen nodig zijn om het gebruik ervan te ontmoedigen.

„Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen- wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid”, schrijft het kennisinstituut dat voor het onderzoek verschillende wetenschappelijke studies naast elkaar heeft gelegd.

Nog tientallen jaren onderzoek

Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, denkt Trimbos overigens pas over tientallen jaren te weten, „omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen.” Maar uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd, luidt het advies. Longartsen riepen afgelopen jaar, ook in Metro, al op tot een totaalverbod op de e-sigaret.

E-sigaret nog slechter dan gedacht
E-sigaretten zijn in het straatbeeld veel te zien, op deze foto in Birmingham.

E-sigaretten met een smaakje

In 2018 stak 3,1 procent van de volwassenen wel eens een e-sigaret op. Vaak „als ondersteuning bij het stoppen met roken, hoewel bijna driekwart aangaf daarnaast ook (nog) tabakssigaretten te roken”. Verder meldt Trimbos dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de e-sigaret voor jongeren een „opstapproduct” is naar gewone sigaretten. „Jongeren vinden vooral de vele smaakjes – zoals bijvoorbeeld mojito en kaneel – aantrekkelijk. Daarnaast is het product makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.”

Staatssecretaris Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat hij al maatregelen heeft getroffen om gebruik van de e-sigaret tegen te gaan, maar bekijkt of meer nodig is. „De nieuwste inzichten van Trimbos – over onder andere schadelijkheid, aantrekkelijkheid voor jongeren en het voorzorgsprincipe – roepen de vraag op of aanvullende (wettelijke) maatregelen overwogen dienen te worden.”

Tegenstrijdige berichten

Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging voor e-sigaretverkopers Esigbond, noemt de conclusies onverenigbaar: „Aan de ene kant zegt het Trimbos dat het voor de volksgezondheid beter is om een e-sigaret te gebruiken in plaats van een gewone sigaret en aan de andere kant zegt ze: doe maar niet. Westerse landen zoals Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk kennen een zeer streng anti-tabaksbeleid, maar daar is wel plek voor de e-sigaret als alternatief voor roken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.