Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

1,5 meterregel komt in de wet

De vergaande maatregelen tegen het coronavirus, waaronder de 1,5-meterregel, worden vastgelegd in een wet. Zo wil het kabinet de spanning verminderen tussen de maatregelen en de democratie en rechtsstaat.

De maatregelen, die nu alleen nog zijn opgenomen in noodverordeningen, kwamen immers tot stand zonder dat de Eerste en Tweede Kamer daar vooraf iets over te zeggen hadden. Maar inmiddels zijn de regels al weken van kracht en dat terwijl noodverordeningen alleen zijn bedoeld voor „een acute en onvoorziene crisissituatie zoals die er onmiddellijk na de corona-uitbraak in Nederland was”, schrijft minister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Meer draagvlak

Nu veel van de maatregelen langer blijven gelden, is er meer draagvlak nodig. „In een rechtsstaat kunnen noodverordeningen niet al te lang duren, mede met het oog op de voortdurende gevolgen voor de vrijheden en grondrechten van een ieder”, stelt Grapperhaus.

Op het voortduren van de noodverordeningen klinkt steeds meer kritiek van rechtsgeleerden en ook de onvrede in de Tweede Kamer groeit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.