Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Verzekeraars schieten zorgaanbieders te hulp

Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland, de overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars zegt dat op die manier zorgaanbieders gecompenseerd worden voor een lagere omzet.

Met de bijdrage kunnen ze onder meer hun vaste lasten blijven opbrengen, zoals personeels- en huisvestigingskosten. De zorgverzekeraars willen op die manier garanderen dat hun verzekerden de zorg krijgen die zij nodig hebben.

1 mei in werking

Deze regeling geldt voor eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch-specialistische zorg. De financiële steunmaatregelen gelden zowel voor gecontracteerde als ongecontracteerde zorgaanbieders.

De regeling is voor dezelfde periode als de rijksregelingen en treedt op 1 mei in werking, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. Zorgaanbieders die nu al in acute financiële problemen dreigen te komen, kunnen een vooruitbetaling aanvragen.

Tandartsen zijn blij

De gezamenlijke mondzorgkoepels ANT, NVM-mondhygiënisten, ONT en KNMT zijn blij met de steun. Bij diverse tandartsen en mondhygiënisten waren de zorgen over het voortbestaan groot omdat financiële hulp uitbleef. „Het is fijn dat we niet in de steek gelaten worden", zei vicevoorzitter Henk Donker van de KNMT namens de koepels.

„We werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. De overheid verwees ons naar de verzekeraars, maar die stuurde ons weer terug naar de regering. We hebben toen aan de bel getrokken en gelukkig heeft dat tot iets geleid." Volgens Donker waren er al zorgen bij zeker 275 praktijken. „Dat zou betekenen dat de mondzorg voor een miljoen mensen zou wegvallen. We moeten nog goed gaan bekijken wat de regeling inhoudt, maar dit is een heel goed resultaat in de juiste richting om de mondzorg veilig te stellen."

Ook fysiotherapeuten blij

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) laat weten dat het merendeel van de fysiotherapeuten met de door de zorgverzekeraars voorgestelde regeling geholpen lijkt. „Het KNGF heeft zich in de laatste weken hard gemaakt voor een dergelijke regeling", aldus de organisatie.

„Het KNGF zal onder de aandacht blijven brengen dat de compensatie voor fysiotherapiepraktijken minimaal 80 procent moet bedragen. Wij gaan in de komende dagen verder in gesprek over de brief met Zorgverzekeraars Nederland en de betrokken overheidsinstanties zoals de Nederlandse Zorgautoriteit."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.