Metro
Metro Nieuws 5 apr 2020 / 20:04 uur

Italiaanse kunstenaar geeft oude beelden mondkapjes

In Italië is men inmiddels al een paar weken in strenge quarantaine door het coronavirus. Vlak voor mensen de deur niet meer uit mochten, maakte fotograaf Federico Pestilli nog een bijzonder project.

De Italiaan fotografeerde namelijk de beelden van historische figuren in de Villa Borghese. Het zijn niet zomaar foto’s: de prominente figuren dragen allemaal een mondkapje. Zowel de stenen variant van Julius Caesar als Michelangelo en Dante proberen zichzelf tegen het virus te beschermen.

Hoop en angst

Mensen als Christopher Columbus vangt de kunstenaar daarmee „in een staat tussen hoop en angst”, zoals de man het zelf omschrijft. Hij quote daarmee de dichter Virgil, ook een inmiddels historisch figuur die terug te vinden is op de foto’s. De beelden van de sculpturen deelt hij natuurlijk op Instagram.

Aan het medium Yatzer vertelt hij over zijn project. „De straten waren bijna verlaten.” Hij voelt zich op de bewuste dag ongeïnspireerd en besluit een wandeling te maken. „Het voelde alsof het één van de laatste wandelingen was die ik mocht maken.” Gewapend met zijn camera komt hij bij Villa Borghese uit. In dit park zijn allerlei bustes van bekende historische persoonlijkheden te vinden.

‘We komen er altijd uit’

„Ik had geen idee of de politie aan het controleren was in de omgeving, dus ik moest discreet aan de slag”, zegt hij. Hij bevestigt een mondkapje aan zijn eerste model en schiet een foto. Zo gaat hij de bijzondere beelden af.

Het project zorgt volgens de kunstenaar ook voor een sprankje hoop. „Aan het verleden refereren, is voor een Italiaan vaak geen goed idee. We vervallen snel in clichés en we vervelen je met verhalen die je al kent.” Toch weet hij dat met dit project te omzeilen, gezien de bijzondere periode waarin hij het maakte. „Hun herinnering zorgt voor hoop. We hebben heel wat erge dingen meegemaakt en we komen er altijd weer uit.”

Reageer op artikel:
Italiaanse kunstenaar geeft oude beelden mondkapjes
Sluiten