Vincent Smit
Vincent Smit Nieuws 13 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Thuistips: deze instrumenten zijn het makkelijkst om te leren

Heb jij alles op Netflix al uitgekeken, de planten al twintig keer water gegeven en verveel je je nog? Misschien is het tijd om eens een instrument te leren spelen. Met deze instrumenten en tips speel jij binnenkort de sterren van de hemel. 

Natuurlijk verschilt het per persoon hoe moeilijk of makkelijk het is om een bepaald instrument te bespelen. Toch zijn er een paar instrumenten die iets makkelijker zijn dan de rest.

De ukelele

We beginnen met het, volgens verschillende muziekblogs, makkelijkste instrument om te leren: de ukelele. Waar zijn grotere broer de gitaar zes snaren heeft om mee te spelen, heeft de ukelele er slechts vier. Hierdoor is het een stuk makkelijker om akkoorden te spelen.

De piano

Je bent natuurlijk niet van de een op de andere dag Mozart of Beethoven, maar de piano is super makkelijk om te leren. Als je eenmaal weet welke toets waar zit, is het net als schrijven. En doordat de piano zo populair is, zijn er genoeg online tutorials te vinden om mee te oefenen.

De mondharmonica

Een paar keer oefenen en je speelt zo de titelsong van Baantjer mee. De mondharmonica is niet moeilijk om te leren. Het voordeel van de mondharmonica is dat je niet snel vals speelt en uit de toonsoort zal gaan. Harmonica’s zijn vaak afgestemd in een toonsoort, dus je hoeft alleen maar de juiste noten te spelen.

Handen

Probeer tijdens het oefenen in het begin zoveel mogelijk beide handen apart te trainen. Dat gaat natuurlijk niet met ieder instrument, maar bij een piano kan dit heel handig zijn. Met je rechterhand speel je meestal een melodie van een liedje, dat is vaak wat makkelijker om te spelen. Wanneer dit goed gaat is het tijd om je linkerhand te oefenen, daarmee speel je vaak akkoorden. Probeer hierna te spelen met beide handen samen.

Denk tijdens het muziek maken altijd aan je houding. Hoe je moet zitten of staan verschilt per instrument en er zijn op internet veel instructies te vinden. Je houding is niet alleen belangrijk voor je lichaam maar ook voor de manier waarop de muziek uit het instrument komt.

Apps

Er zijn zat apps te vinden waarmee je een instrument kunt leren spelen, daar schreven wij eind 2019 al over. ClefTutor Free is bijvoorbeeld zo’n handige app, die ontwikkeld is door een muziekleraar. Hierin geeft hij uitgebreide uitleg over het systeem van het notenschrift. Bladmuziek leer je begrijpen door muziektheorie en quizzen, zodat je op een leuke manier iets kunt leren. Ook kun je via de app Chordify muziek leren maken. Met Chordify kun je ook liedjes op YouTube omzetten in akkoorden.

Vergeet alleen één ding niet: je buren zijn misschien ook thuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.