Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 apr 2020 / 18:35 uur

‘Slimme looproutes in winkelstraten nodig’

Vaak is het niet eens moedwil, maar gewoon lastig. Nu er wat meer gewinkeld kan worden, is het lastig om in winkelstraten anderhalve meter afstand van elkaar te houden. BOA’s gaven dat dit weekend al toe. 

Nu meer mensen zich ondanks de coronamaatregelen weer op straat begeven is het zaak te kijken of bezoekers van winkelstraten zogenoemde slimme looproutes kunnen gaan volgen. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, zondag in EenVandaag. Het gaat om routes die het mogelijk maken dat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden.

Beduidend drukker dan de afgelopen tijd

Bruls constateerde dat het zaterdag en zondag in de openbare ruimte, maar vooral in de winkelcentra beduidend drukker was dan de afgelopen tijd. Met onder meer gemeenten en winkeliers wil hij gaan kijken naar de winkelstraten, en dan vooral naar plekken waar het erg smal is en het moeilijk wordt voldoende afstand te houden.

'Slimme looproutes in winkelstraten nodig'
In veel straten zijn al wel anderhalvemeter afstand-strepen en -stickers te zien, zoals hier in Haarlem. | Foto: ANP / Remko de Waal

‘Ook vandaag weer mensen ziek’

Volgens Bruls houden mensen zich over het algemeen goed aan de anderhalve meter afstand en hebben de winkels die open zijn maatregelen genomen. Onder meer de gemeenten Tilburg en Den Bosch deden vanwege de drukte zondag een oproep alleen voor noodzakelijke boodschappen naar de binnenstad te komen. De boodschap om zoveel mogelijk binnen te blijven is volgens Bruls „hartstikke duidelijk". Hij begrijpt dat mensen na zes weken weer graag naar buiten willen. „Maar ook vandaag zijn zijn nog mensen ziek geworden", waarschuwt hij.

Reageer op artikel:
‘Slimme looproutes in winkelstraten nodig’
Sluiten