Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 21 apr 2020 / 16:31 uur

Maatregelen amper versoepeld, nul evenementen deze zomer

Nederland moet voorlopig nog op de tanden bijten in coronatijden. Genomen maatregelen, die gelden tot 28 april, worden amper versoepeld. Tot 1 september vindt in ons land geen enkel evenement plaats. De Eredivisie mag niet worden uitgespeeld. Basisscholen gaan op 11 mei wel open, kapsalons niet.

Dat meldde premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de wekelijkse ‘corona-persconferentie’ in Den Haag. De meeste maatregelen blijven geldig tot en met 20 mei. Een week op 13 mei eerder komt het kabinet met nieuwe besluiten.

De belangrijkste punten

1 Basisscholen, primair/speciaal onderwijs en kinderopvang gaan deels tot helemaal open (‘dit vraagt om maatwerk, Scandinavië wordt in de gaten gehouden’). Leerkrachten en andere werknemers krijgen dezelfde testmogelijkheden als mensen in de zorg.

2 Het voorgezet onderwijs moet zich voorbereiden op een anderhalvemetersituatie. Die gaat op 1 juni in.

3 Sport: individueel sporten, fietsen en wandelen mag nog steeds. Kinderen in de basisschoolleeftijd tot en met 12 jaar mogen vanaf 28 april in teamverband trainen. Officiële wedstrijden komen er nog niet (‘dit voorkomt reizen’). Van 12 tot en met 18 jaar: meer ruimte om georganiseerd bij clubs te sporten, maar op anderhalve meter afstand. Gemeentes moeten hierbij, in samenwerking met sportclubs, de regie nemen.

4 Evenementen gaan niet door tot 1 september. Rutte: „De risico’s kunnen we niet aan.” Geen Pinkpop, geen Vierdaagse van Nijmegen, geen Zwarte Cross, geen Lowlands, geen betaald voetbal in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie tot genoemde datum.

Maatregelen amper versoepeld, nul evenementen deze zomer
De persconferentie van dinsdagavond met vlnr premier Rutte, doventalk Irma Sluis en Jaap van Dissel (RIVM). | Foto: ANP / Bart Maat

Nog niet naar de kapper

5 Kappers, schoonheidsspecialisten en fysiotherapeuten gaan voorlopig nog niet aan het werk. Hier wordt verder over vergaderd, het kabinet komt hier op terug.

6 Bezoekregeling verpleeghuizen (verbod) blijft gehandhaafd.

7 Mensen die thuiswerken, blijven dit voorlopig doen.

8 Boodschappen doen mag nog steeds alleen individueel.

9 Tot en met in elk geval 20 mei blijft de hele horeca gesloten. Dit geldt ook voor theaters en bioscopen.

Stapje voor stapje

Rutte noemde het ‘duivelse dilemma’s’ en nam ruim de tijd om Nederland toe te spreken. „Alle maatregelen kunnen slechts geleidelijk, stapje voor stapje, worden teruggedraaid”, zei hij al eerder. Rutte vindt de cijfers uit de zorg hoopgevend, maar de druk nog steeds enorm. „En de situatie in de verpleeghuizen zorgwekkend.” Hij vindt dat het voorlopige tegengaan van het virus ‘met 17 miljoen mensen is bereikt’.

Een snelle versoepeling zorgt voor een tweede besmettingsgolf, denkt de premier. „Ik vraag u om zelfbeheersing. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. We gaan eerst voor de volksgezondheid, daarna voor de rest (bijvoorbeeld de economie, red.).”

Rutte: „Ik heb hier de afgelopen dagen enorm mee geworsteld.” Ook zei hij de woorden die hij al vaker sprak. Hij is trots op Nederland, maar: „Hou vol.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Maatregelen amper versoepeld, nul evenementen deze zomer
Sluiten