Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Links: Geen huurverhoging in deze tijd

GroenLinks, SP en PvdA willen de huren bevriezen om te voorkomen dat mensen door de gevolgen van de coronacrisis in de problemen komen.

De linkse oppositie vindt de spoedwet van het kabinet om huurders te beschermen onvoldoende.

De huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal 6,6 procent stijgen. Dat vinden de drie partijen veel te hoog in deze onzekere economische tijden waarbij veel mensen hun inkomsten zien verdwijnen. In de vrije sector geldt geen maximum huurverhoging.

Woonkosten zijn al hoog

De maatregel gaat GroenLinks, SP en PvdA echter niet ver genoeg. „In gewone omstandigheden zijn woonkosten voor veel mensen al ontzettend hoog”, zei GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders dinsdag in het Algemeen Dagblad. „Nu is het voor veel mensen bijna onmogelijk.”

De partijen willen daarom dat het kabinet de huren bevriest. Per 1 juli zijn in de sociale huur prijsverhogingen toegestaan van 5,1 tot 6,6 procent. Smeulders: „De huurverhoging moet van de baan.”

De linkse oppositie vindt dat de maatregelen van het kabinet om huisuitzettingen te voorkomen niet ver genoeg gaan. Als een verhuurder wil verbouwen kan een huurder volgens de oppositiepartijen alsnog het huis worden uitgezet.

Kabinet vindt het niks

Het kabinet voelt niets voor het voorstel van links, blijkt uit antwoorden van minister Stientje van Veldhoven (Wonen) aan de Tweede Kamer. Ze heeft vertrouwen in de afspraken die ze heeft gemaakt met verhuurders en brancheorganisaties. „Bovendien kan een generiek uitstel van de huurverhoging erin resulteren dat verhuurders minder investeringsruimte krijgen voor verduurzaming of nieuwbouw”, aldus de bewindsvrouw.

Van Veldhoven heeft vorige maand met de sector afgesproken dat er tijdens de coronacrisis geen mensen uit hun huis worden gezet, tenzij er sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. Voor huurders die toch in de financiële problemen komen, wordt met maatwerk geprobeerd tot een oplossing te komen.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag het pakket maatregelen van Van Veldhoven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Links: Geen huurverhoging in deze tijd
Sluiten